Remissversion av åländska rekommendationer om barn och ungas digitala vanor

Landskapsregeringen har berett ett utkast till åländska rekommendationer om barn och ungas digitala vanor. Framtagning av åländska rekommendationer har efterfrågats under en längre tid och är ett led i ett arbete som började våren 2024 inom ramen för projektet Barn och ungas hälsa och välmående. Arbetet har bland annat resulterat i publiceringen av en kunskapsöversikt och analys Barn och ungas digitala vanor och kopplingen till psykisk ohälsa (regeringen.ax) samt genomförande av ett seminarium och en workshop på Alandica den 30 augusti 2024.

I enlighet med de önskemål som framförts av workshopdeltagarna följer de föreslagna åländska rekommendationerna i allt väsentligt WHO:s rekommendationer och de rekommendationer som finns i Ålands närområde, i det här fallet de nyligen publicerade svenska rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten: Digitala medier och hälsa — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se). Finland har för närvarande inga egna rekommendationer utan THL hänvisar på sin webbplats till WHO:s rekommendationer.

Observera att utkastet till åländska rekommendationer endast omfattar barn och ungas digitala vanor fritiden, främst användning av sociala medier, digitala spel och streamingtjänster samt tv-tittande. Rekommendationerna ingår i ett paket som består av flera olika delar:

  1. Rekommendationer till vårdnadshavare om deras egna digitala vanor
  2. Rekommendationer till vårdnadshavare om barnens digitala vanor
  3. Åldersspecifika rekommendationer om skärmtid
  4. Övriga åldersspecifika rekommendationer
  5. Övergripande rekommendationer med koppling till bl.a. sömn
  6. Rekommendationer som direkt riktar sig direkt till ungdomar mellan 
    13 och 18 år

Rekommendationerna har sammanställts och visualiserats i filen Förslag på åländska rekommendationer som ingår i remisshandlingarna. Detta är inte en slutprodukt utan avsikten är att rekommendationerna kommer att publiceras i form av broschyrer som kan anpassas till olika verksamheter och målgrupper.

I remisshandlingarna ingår också dokumentet Sammanställning workshop om digitala vanor (30.8.2024) där bland annat en analys ingår av hur de synpunkter och önskemål som framfördes inom ramen för landskapsregeringens workshop den 30 augusti 2024 matchar med de svenska rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Detta dokument bifogas som bakgrundsinformation.

Landskapsregeringen ger nu instanser och övriga intressenter möjlighet att kommentera eller lämna synpunkter på innehållet i filen Förslag på åländska rekommendationer. För att synpunkterna ska kunna beaktas i det fortsatta beredningsarbetet ska eventuella remissyttranden vara landskapsregeringen tillhanda senast fredag 1 november 2024. Remissvaren ska skickas elektroniskt till e-postadressen registrator@regeringen.ax. Märk försändelsen ÅLR 2024/4318.

Svarande ombeds att i sina särskilt fästa vikt vid följande frågor:

  1. Finns det något som talar emot att rekommendationer som tagits fram i Sverige även används på Åland?
  2. Finns det förslag på justeringar eller kompletteringar som ni anser skulle behöva beaktas i samband med eventuella framtida uppdateringar?
  3. Finns önskemål om utformning av broschyrer eller andra sätt att kommunicera de åländska rekommendationerna?

Remisshandlingarna finns publicerade under Bilagor här intill.

Eventuella frågor kring denna remiss besvaras av hälso- och sjukvårdsbyråns projektledare Maarten Sengers, maarten.sengers@regeringen.ax