Miljökonsekvensbedömning och miljöbedömning

Verksamheter påverkar alltid i någon mån befolkningen, naturen, landskapet eller naturresurserna. För att säkerställa att miljökonsekvenser för verksamhet som planeras utreds tillräckligt noggrant görs en bedömning av miljökonsekvenserna om verksamheten kan antas ha en betydande miljöpåverkan. 

I lagstiftningen indelas bedömningen för miljökonsekvenser i två förfaranden: miljökonsekvensbedömning och miljöbedömning. Miljökonsekvensbedömning är ett förfarande för bedömning av miljökonsekvenserna för ett projekt. Miljöbedömning är ett förfarande för bedömning av myndigheternas egna planer eller program. 

Projekt är byggnads- eller anläggningsarbeten, andra installationer eller arbeten samt ingrepp i den naturliga omgivningen och det fysiska landskapet. I lagstiftningen framgår vilken typ av projekt som antas ha en betydande miljöpåverkan, exempel på sådana är anläggning av motorväg, anläggningar för bortskaffande av farligt avfall eller gruvdrift. Om ett projekts betydande miljöpåverkan inte är klarlagd ska en behovsbedömning göras för att avgöra om en miljökonsekvensbedömning behövs. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet avgör om en miljökonsekvensbedömning krävs eller inte. 

Myndigheters planer och program som krävs i lag ska miljöbedömmas. Det kan exempelvis handla om kommuners planläggning i närheten av natura 2000 områden eller planer och program som anger förutsättningar för ett projekt som kräver miljökonsekvensbedömning.

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet är tillsynsmyndighet för miljökonsekvensbedömningar. För mer information från myndigheten se amhm.ax

På Åland regleras miljökonsekvensbedömning och miljöbedömning genom: