Praktisk fiskevård

Nyckeln till god fiskevård och hållbara fiskbestånd är att bevara, upprätthålla samt restaurera lek- och uppväxtområden för fisken. Det kan gälla att anlägga våtmarker, öppna vandringsleder och vikar som vuxit igen eller avlägsna vandringshinder.  

Det kan också vara aktuellt att införa olika typer av begränsningar i fisket så som fredningstider och fredade områden, minimi- och maximimått på fisk som fångas, vilka redskap som tillåts o.s.v.  Att införa hårdare begräsningar på fisket än nödvändigt hotar dock lokala jobb och minskar mängden hälsosam lokalt fångad fisk i handeln så åtgärderna behöver övervägas noggrant. Utplantering av fiskyngel är en annan fiskevårdsåtgärd som fiskeribyrån bistår med.

Läs mer om utplantering av fisk

Alla dessa åtgärder kräver god kännedom om var åtgärderna har bäst effekt och vilka åtgärder som skall tillämpas. Lokal kunskap över viktiga lekområden som inte längre är tillgängliga för fisken eller som av någon annan anledning inte fungerar som lekområden är en viktig tillgång. Det samma gäller var det finns punktkällor till utsläpp av näringsämnen som utfallsdiken, avlopp och så vidare.

Även var fisketrycket är högt och var säl och skarv vistas olika tider på året är viktig kunskap för att sätta in rätt typ av fiskevårdsåtgärd. 

I bilagorna och under länkarna här på sidan finns mycket bra material om fiskevård. Det finns dokument som underlättar planeringen av fiskevårdsprojekt och restaurering av kustområden: en mall över hur en enkel fiskevårdsplan kan sammanställas för att få en långsiktighet i arbetet och en lista över saker som är bra att tänka på när åtgärder planeras. 

Den finns olika typer av stöd och finansiering att få för att genomföra fiskevårds- och restaureringsåtgärder.   

  • Leader Åland r.f. har genom Fiskeleader möjligheter till finansiering och rådgivning

Läs mer om Fiskeleader

  • På portalen stod.ax finns en sammanställning över finansieringsmöjligheter som hanteras av Ålands landskapsregering

Länk till portalen stod.ax

Är du inte själv vattenägare finns det ändå möjlighet att delta i fiskevården och olika restaureringsprojekt genom att engagera dig i byalag och föreningar. Genom att själv ta initiativ eller föreslå projekt och åtgärder kan det finnas större möjligheter att påverka än du kanske tror.

Är det något material eller information som saknas på sidan? Tveka inte att ta kontakt med någon av oss på fiskeribyrån.

Nedan finns några länkar med information om fiskevård.

Sveriges fiskevattenägareförbund - praktisk fiskevård - idéer för inspiration

Nyttjande och vård av fiskresurserna del A

Nyttjande och vård av fiskresurserna del B

Sportfiskarna i Sverige

NMT-Centralen - Restaureringsguide för kustens småvatten: Flador, gloflador, och glon samt deras utloppsbäckar

Hav- och vattenmyndigheten: Erfarenheter av ekologisk restaurering i kust och hav

Fiskeriekonomiska restaureringar - Kusten flador och glon