REISFER har som mål att minska CO2-utsläppen med 10 – 20 % på utvalda färjor och rutter i centrala Östersjöregionen. REISFER omfattar totalt 17 färjor och rutter i pilotverksamheten mot lägre utsläpp. Pilotverksamheten är indelad i tre kategorier:
- Elektrifiering av färjor, inklusive batterilösningar och teknik för att kapa toppbelastningar;
- Tekniska lösningar så som effektivare propellrar och skrovbeläggningar;
- Operativa metoder, inklusive bränsleövervakningssystem och optimerad ruttplanering.
Pilotverksamheten kommer att stödjas av studier som syftar till att skapa en gemensam uppfattning om verksamhetsmiljön och organisationen för färjetransporterna i centrala Östersjöområdet, inklusive grön teknik inom färjeindustrin, den offentliga sektorns och färjeägarnas uppfattningar om övergången till utsläppsfri sjöfart samt besättningarnas beredskap att använda de nya systemen.
Baserat på resultaten av de aktiviteter som genomförts kommer REISFER-partnerskapet att presentera riktlinjer för färjeindustrin för att möjliggöra implementeringen av ny teknik och metoder för utfasning av fossila bränslen på det mest effektiva sättet.
Projektet är ett samarbetsprojekt med partnerna Tallinns tekniska universitet, Åbo universitet, VTI, Blidösundsbolaget, Ålands landskapsregering, Estonian State Fleet, FinFerries, Kihnu Veeteed, Sveaborgs Trafik. Projektet finansieras av EU:s INTERREG Central Baltic-program, som finansierar gränsöverskridande samarbetsprojekt för att lösa gemensamma utmaningar tillsammans och över gränserna.