Litteratur

Här har vi samlat litteraturhändelser som skett under jubileumsåret 2021

Datum

Titel

Utgivare

Innehåll

2021

     
2021

Fiskefyrar i Ålands skärgård

Lars Gottberg/Ålands sjöräddningssällskap r.f.

Denna historik över Ålands fiskefyrar är resultatet av ett samarbete mellan Ålands fiskare, Ålands sjöräddningssällskap och Ålands landskapsregering. Projektet gick ut på att restaurera och återställa Ålands fiskefyrar och att dokumentera arbetet.

25 - 28 mars

Mariehamns litteraturdagar

Mariehamns stadsbibliotek Arrangörerna bjuder in författare och artister och skapar ett litterärt program kring ett utvalt tema. Litteraturdagarna hölls första gången år 1993 och har sedan dess vuxit och blivit ett väletablerat evenemang.

Författarprogram på temat Åland 100 år

Maj

Vägen till självstyrelse

MazocialMedia

Ett projekt "Vägen till självstyrelse", bokutgivning och föreläsning med utgångspunkt i publicerad artikelserie om 60 populärvetenskapliga artiklar av Mats Adamczak. Artiklarna bearbetas till en bok.

9 juni

"100 glimtar ur Ålands forntid"

Bok och workshop, forskarseminarium

Veronica Lindholm

och

Kristin Ilves

En arkeologisk publikation till firandet av Åland100. Kl.13 - 16 på Ålands museum

9 juni

Åland skriver - en novelltävling

Kulturdel. och litteraturnämnden

Tillsammans med Åland 100 kommer Ålands Kulturdelegation och landskapets litteraturnämnd utlysa novelltävlingen Åland Skriver inom februari 2021.

Tävlingen kommer att vara för alla ålänningar och personer med Ålandsanknytning som fyllt 18 år före 9.6.2022.

9 juni

Boken: Åland, vårt Åland

Daniel Eriksson,

Petter Lobråten

Utgivning av boken Åland, vårt Åland och engelska Our Åland En vacker skildring av en vacker ö. Läsaren får följa med fotografen Daniel Eriksson och skribenten

Petter Lobråten till de kända platserna men också uppleva tidiga morgnar vid havsbandet, de åländska smakerna och öns rika kulturliv. Man får lära känna ålänningen

som person och veta vad ön lever av. Konstnärliga och dokumentära bilder tillsammans med känslofulla texter beskriver Åland ur de flesta synvinklar. Författarna vill ge

en helhetsbild av landskapet. En kärleksförklaring till deras ö och deras hem.
24 augusti

Sveriges planer på övertagande av Åland

Sten Ekman

Under åren 1918-1921 agerade Sverige starkt för att Åland skulle bli en del av Sverige. De främsta aktörerna för ett svenskt Åland var kung Gustaf V, socialdemokraternas ledare Hjalmar Branting samt sjöfartsminister Erik Palmstierna. Under vintern och våren 1918 var svenska förband grupperade på ögruppen, både från armén och flottan. En del av förbanden kom sedan att bli kvar även under 1919 för att demolera de ryska befästningarna. Men de svenska regeringarna som verkade under dessa år fortsatte sedan att på en rad olika sätt stödja den åländska rörelsen som ville att Åland skulle bli en del av sitt gamla moderland. Kungen sökte via sina vänskapsband med europeiska kungahus och regeringar att få internationellt stöd. Finlands senat och dess överbefälhavare general Mannerheim kom att benämna Sveriges agerade som en folkrättsvidrig inblandning i Finlands statsangelägenheter. Ålandsfrågans hantering har betecknats som ett politiskt lågvattenmärke i Sveriges 1900-talshistoria.

Booky.fi

29 juni

Farfars Båtar 1867-1993 - från kalkskutor till bilfärjor

- tre generationer Myrsten med Slite som hemmahamn

Charlotte Lautman/Text och Idé och Bild

- är en uppföljning av Farfars Rötter. Den handlar om processen från segel, ånga och motor, från lastfartyg till färjetrafik. först ut är Johan Niclas Myrsten. Han har som mål att utöka Gotlands handelsflotta så mycket som möjligt. Hans son, Gustaf Myrsten satsar på ångan och bildar med sin bror och hustru och morbror Rederi Ab Volo. Gustafs son Carl Bertil bildar Rederi AB Slite,överger lastfartygen och drar igång färjetrafik till Åland med tre av sina syskon. Trafiken blev sedan en del av Vikinglinjen fram till 1993.

31 augusti

9 september - 3 oktober

PUSSEL

Ålands handikappförbund

Ålands handikappförbunds rättighetsarbete bygger på FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Förbundets barnbok om konventionen blir ett verktyg i förskoleverksamheten och belyser att delaktighet och gott bemötande berör alla. Den spännande berättelsen, skriven av Karin Erlandsson, och de vackra illustrationerna, av Hannamari Ruohonen, förmedlar på ett roligt och empatiskt sätt att alla människor är lika mycket värda.

15 september

Styr ålänningarna sitt öde? Demokratiperspektiv på Åland

Ålands fredsinstitut, Ålands museums bildarkiv förlaget Cavannus

I tolv kapitel, ackompanjerade av Elis Fogdes underbara fotografier ur Ålands museets bildarkiv, tar författarna med oss in i ett öppet samtal om demokratin på Åland där fakta möter tolkning och där gamla frågor ställs på nytt i nya former.

– Diskussionerna om demokratin behövs på många nivåer, också på Åland. I boken medverkar ett fantastiskt gäng författare med många nya och intressanta tankar, säger antologins redaktör Sia Spiliopoulou Åkermark, Ålands fredsinstituts direktör.

27 september

Det åländska folkets historia V2

Ålands kulturstiftelse r.s.

Verket beskriver Ålandsrörelsen och självstyrelsens uppkomst. Boken kommer att finnas till försäljning hösten 2021 och sammanfaller med jubileumsfirandet.

27 september

Statistisk årsbok 

Ålands statistik och utredningsbyrå, ÅSUB

Den årliga utgåvan av statistik avseende Åland
26 oktober

Det åländska självstyrets kvaliteter - Demokrati, resurser och kompetens

Jan Sundberg, Stefan Sjöblom/Appell förlag

Vilka politiska, administrativa och rättsliga kvaliteter präglar Ålands 100-årsjubilerande självstyre? Vad är det som kännetecknar en välfungerande autonomi? Jan Sundberg och Stefan Sjöblom studerar ett antal kvalitetsaspekter som är särskilt betydelsefulla på Åland såsom val- och partisystemets utformning, parlamentarismens utveckling, administrationens professionalisering och behov av flexibilitet samt lagstiftningsbehörigheten och grundlagskontrollen. Också betydelsen av ålänningarnas tilltro till det komplexa självstyret och nationsbygget behandlas. Frågan om hur autonomier styrs är ständigt aktuell, särskilt på ett internationellt plan, men det finns förvånansvärt lite forskning som behandlar styrets kvaliteter.

8 - 14 november

Kyrkodagarna på Åland

Borgå stift

Litterärt program

9 november

Litteraturafton - Åland i litteraturen och verkligheten

Samfundet Sverige-Finland i samarbete med Finlandsinstitutet

Under litteraturaftonen bjuds det på musik av trubaduren Stefan Ström och delas Främjarpriset ut till Peter A Sjögren. Det blir mingel och prat, presentation av en del av den aktuella finländska litteraturutgivningen och det finns möjlighet att delta i det populära boklotteriet!

'Vi möter två författare med rötterna på Åland. Leo Löthman kom nyligen ut med den sista delen i sin trilogi om en familj som finner ett nytt liv på Åland och Ulla-Lena Lundberg vann en stor publik på 90-talet med romanserien som inleddes med romanen Leo. Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm, Tid: Tisdag 9/11 2021, kl. 18.30, Fri entré

14 november

Åland i tiden och i världen

Nina Fellman/Ålands fredsinstitut

Vad betyder Åland och den unika Ålandslösningen för alla dem som bor här, och för världen idag? Det är frågan vi vill besvara med denna bok. Ålands fredsinstitut har sedan starten för 30 år sedan tagit emot frågor och besök från när och fjärran. Många vill lära sig om Åland och Ålands mångsidiga relationer till omvärlden. Det är just omvärldens frågor och intresse som ligger till grund för behovet att ta fram lättillgänglighet material om Åland. En bok som grundar sig på både praktisk erfarenhet och gedigen forskning.

15-21 november

Nordiska litteraturveckan

Föreningen Nordens förbund, Nordens institut, Mariehamns stad, Åland 100 och Ålands bokmässa

Nordisk litteraturveckan vill uppmärksamma det officiella hundraårsfirandet av Ålands självstyrelse. Litteraturveckan uppmärksammas extra av landskapsregeringen på Åland i år. Litteraturveckan kommer att arrangeras under vecka 46, med start 15 november. 

15 - 21 november

Hyllning till åländsk litteratur - högläsning av Katrina och Pärlfiskaren

Föreningen Norden, Ålands bibliotek

Nordiska litteraturveckan är en hyllning till högläsningen och den nordiska skönlitteraturen. Den äger rum en gång om året i november, då bibliotek, skolor och andra kulturinstitutioner arrangerar högläsning och program för barn och vuxna. Temat för Nordiska litteraturveckan 2021 är ”Drömmar och längtan i Norden” och i år läser hela Norden två åländska böcker: Karin Erlandssons Pärlfiskaren – den första i hennes hyllade fantasyserie för barn Legenden om ögonstenen – och den åländska klassikern Katrina av Sally Salminen. Högläsningsevenemang under Nordiska litteraturveckan:

Måndag 15.11 kl. 18.00 Kura skymning Jomala bibliotek. Medverkande Karin Erlandsson, programvärd Carina Aaltonen, komunstyrelsens viceordförande. Karin Erlandsson berättar om och läser ur sin nya bok HEM. Plats: Jomala bibliotek, foajén.

Måndag 15.11 kl. 19.00 Kura skymning Norra Åland. Högläsning med Matts Stenlund, Marcus Boman presenterar boken I AM och Jenny Carlstedt bjuder på sång. Plats: Vårdö Bönehus.

Torsdag 18.11 kl. 18.30 Högläsning och sång i pärlfiskarens tecken på Mariehamns stadsbibliotek: Niklas Lantz läser högt ut Karin Erlandssons Pärlfiskaren och en barnkör ledd av Fredrik Erlandsson sjunger sånger om Miranda och Syrsas äventyr. 

15 - 21 november

Filmvisning Alma

Föreningen Norden Filmvisning Alma. Föreningen Norden på Åland visar den isländska filmen “Alma” Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2021.

15 - 21 november

Berättarkvällar på Stallhagen

Föreningen Norden, Nordens institut, 

Det åländska är i fokus under tre berättarkvällar på Pub Stallhagen. Under kvällarna kan du äta god mat medan du tar del av litteraturprogrammet. Berättarkonst tolkas ur ett brett perspektiv och tar sig an både muntlig och skriftlig tradition. Medverkar gör etablerade författare såväl som folkliga berättare.

17 november kl. 19.00 – Medverkande: Sherin Moussa och Doris Ingman.

20 november kl. 19.00 – Medverkande: Sebastian Johans, Ulrika Gustafsson och Carina Karlsson.

21 november kl. 19.00 – Medverkande: Mikaela Nyman, Janina Orlov, Aino Waller och Pauliina Oinonen.

15 - 21 november

Kulturpanel

Ålands landskapsregering

”Bibliotekens roll som kulturinstitution i en föränderlig vardag” Kulturdiskussion den 19 november kl. 13-15.

Välkommen till en kulturpanel där vi uppmärksammar bibliotekens roll i framtiden.Vilka är utmaningarna som biblioteken står inför i framtiden, vad är bibliotekens kärnuppdrag och hur kan vi säkra tillgången till bibliotekens service för en bred och mångfaldig publik ur ett demokratiskt perspektiv?

Under diskussionen kommer förslaget till bibliotekspolitiskt program för Åland att presenteras. Vi får även ta del av vad som är aktuellt på biblioteksområdet i Finland samt få reflektioner om hur Sveriges nationella biblioteksstrategi ”Demokratins skattkammare” har tagits emot och gett för effekter.

Kulturpanelen äger rum i Alandica Kultur- och kongresshus auditorium och arrangeras av kulturbyrån vid Ålands landskapsregering med anledning av Åland 100 och som en del av Nordiska litteraturveckans program.

15 - 21 november

Soaré på Alandica - en kulturfest för alla!

Nordens institut Under en kväll firas åländsk och nordisk litteratur med en mängd olika kreativa uttryck och konstformer. Kvällen bjuder på panelsamtal, barnkör, dans och spännande tolkningar av och om litteratur.

15 - 21 november

Åländsk bokmässa 2021

Föreningen Nordens förbund, Nordens institut, Mariehamns stad, Åland 100 och Ålands bokmässa

Den åländska bokmässan anordnas 20.11 kl. 11-15 på Alandica kultur & kongress.

Under temat “Att skriva är nödvändigt” lyfter bokmässan aktuell åländsk litteratur och åländskt skrivande. Jubileumsåret till ära vidgas perspektivet till hela seklet av självstyrelse. Scenprogrammet streamas och detaljer om programmet kommer inom kort.

15 - 21 november

Sagolika illustrationer visas på Mariehamns stadsbibliotek

Mariehamns stadsbibliotek

Mariehamns stadsbibliotek ställer ut Ludwig Sandbackas illustrationer ur Karin och Frans Erlandssons bok Myter och fakta om pärlornas ursprung.

Myter och fakta om pärlornas ursprung är ett uppslagsverk över de arter som finns i Drottningriket, där böckerna i serien Legenden om ögonstenen utspelar sig. Här får vi veta hur roshajen ser ut, varför gormkrabban inte har några fiender och vilken växt som värmer en om man fallit i en isvak. Dessutom får vi veta hur dykarhuvan egentligen fungerar! I boken finns också sagor, myter, recept och sånger.

Utställningen visas på Mariehamns stadsbibliotek:2-28 november 2021.

15 - 21 november

Flåt!? 'Nordisk åländska'

Nordens institut

Finns det ord och uttryck som vi på Åland betraktar som åländska, men som lika naturligt finns i t.ex. Värmland eller på Island? Kan orden rent av visa hur vi i Norden hör ihop?

På Åland pratar vi svenska, men visst finns det åländska ord. Byngslig (bökig, svårhanterlig), kräcka (kraft, styrka) och palleralla (dumheter, trams), är några exempel. Men ofta kan man hitta man samma ord och uttryck på ömse sidor om Åland och i andra delar av det nordiska språkområdet. I samarbete med Ralf Svenblad och Amanda Valkonen presenterar nu Nordens institut en utställning som har fokus på nordiskt åländska ord och uttryck. Det utlovas en blandning av kända och mindre kända uttryck, och en hel del aha-upplevelser för både gammal som ung. Orden väcks till liv med inspiration från folkkonst, och visas i förbindelse med Nordiska Litteraturveckan.

Visas  9.11 – 16.12 på Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn.

20 november

Barnboksprojekt

  Mer information kommer

2022

     

Januari

Bomarsund - det ryska imperiets utpost i väster

Bomarsundssällskapet r.f.

Svensk och finsk upplaga. Bomarsundssällskapet planerar också att ge ut boken som e-bok på tre språk. Boken ska finnas tillgänglig i god tid till självstyrelsen 100-årsjubileum 2022 och att de nytryckta böckerna presenteras genom ett evenamng i Bomarsund.

Mars

Mariehamns litteraturdagar

Mariehamns stadsbibliotek Mer information kommer

Maj

Gustaf Eriksons segelfartyg

Ålands Nautical Club Ålands Nautical Club publicerar en bok om Gustaf Eriksons segelfartyg. Boken baseras på Göte Sundbergs efterlämnade texter om fartygen och utgivningen beräknas

äga rum i maj 2022 i Ålands Sjöfartsmuseum.

28 maj

Sund 700 år  Sunds bibliotek 100 år

Sunds kommun Jubileumsfirandet i Sund 28.5 2022 är en fest för stora som små där fokus ligger på Sunds historia och kultur. Sunds bibliotek fyller 100 år och Sunds kommun 700 år, detta firar

vi med kulturprogram på Sunds bibliotek och Klippan. Programmet på Sunds bibliotek riktar sig till alla men framförallt till barnfamiljer. För mer information se https://www.sund.ax/kultur-och-fritid

9 juni

Åland skriver - prisutdelning

Kultur- och litteraturnämnden

Tillsammans med Åland 100 kommer Ålands Kulturdelegation och landskapets litteraturnämnd utlysa novelltävlingen Åland Skriver inom februari 2021.

Tävlingen kommer att vara för alla ålänningar och personer med Ålandsanknytning som fyllt 18 år före 9.6.2022 då prisutdelningen äger rum.