Barnkonventionen

Konventionen om barnens rättigheter (barnkonventionen) är en internationell överenskommelse om mänskliga rättigheter. Den ålägger konventionsstaterna att respektera och iaktta barnets rättigheter; varje människa under 18 år räknas som barn. Genom Ålands lagtings beslut om bifall till ikraftträdande på Åland om godkännande av vissa bestämmelser, trädde barnkonventionen i kraft 25.3.1991. Till konventionen hör 3 fakultativa protokoll som har ratificerats inom den åländska lagstiftningsbehörigheten.

Konventionen innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga, dock det finns fyra grundläggande principer som alltid ska beaktas då det gäller barn:

  • Alla barn har samma rättigheter och lika värde
  • Att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut
  • Att alla barn har rätt till liv och utveckling 
  • Att alla barn har rätt att säja sin mening och få den respekterad

Åland landskapsregering rapporterar regelbundet hur barnkonventionen uppfylls på Åland. I maj 2023 behandlades Finlands och Ålands senaste rapport av Förenta nationernas kommitté för barnets rättigheter. Kommittén är den instans som styr och övervakar genomförandet av konventionen om barnets rättigheter i konventionsstaterna och ger rekommendationer och slutsatser till konventionsstaterna för att främja barnets rättigheter. Barnrättskommitténs rekommendationer hittar du under Bilagor här intill.

Ålands landskapsregering deltog för första gången i detta hörande i maj 2023 och svarade på aktuella frågor. 

Läs mer om barnkonventionen på Unicefs webbplats