Så skyddar du barnen – regler och tips
En häftig inbromsning, en krock i 40 km i timmen – det behövs inte mycket för att ett barn ska skadas under en bilfärd. Varje år dödas och skadas barn för att bilbältet eller bilbarnstolen inte använts på rätt sätt.
Liten kropp kräver extra stöd
Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, och nacken är bräcklig. När en bil krockar kastas barnets huvud framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska kunna klara en sådan påfrestning behövs extra skydd i bilen.
Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år.
Bakåtvänt är bäst
Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt. Rekommendationen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år.
Krockkuddar är en del av bilens säkerhetssystem
Krockkuddar och bilbälte är tillsammans ett bra skyddssystem i bilen. Men en inkopplad krockkudde på passagerarplatsen kan vara livsfarlig för ett barn. Däremot är sidokrockkuddar ingen fara för barn i bilbarnstol.
Koppla ur passagerarplatsens krockkudde
Bakåtvänd bilbarnstol och inkopplad krockkudde på en passagerarplats är en livsfarlig kombination. Den kraft som skjuter ut krockkudden vid en kollision är enorm och kan vara förödande. Även barn som färdas framåtvända i särskild skyddsanordning på passagerarplats med inkopplad krockkudde är en livsfarlig kombination. Därför ska du aldrig låta ett barn i babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde sitta på en passagerarplats som har inkopplad krockkudde. Det är först när barnet är 140 centimeter långt som det är säkert för barnet att sitta på passagerarplats med inkopplad krockkudde.
Låt en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden, om du måste koppla ur den. I vissa bilar kan inte krockkudden kopplas ur.
Välj godkänt och prova
Vänd dig till en butik där du får information av utbildad personal och hjälp att prova stolen med barnet i bilen. Barnets vikt ska inte överskrida stolens rekommenderade maxvikt samt vikt- och längdrekommendationer ska följas beroende på stol. Tänk på att det finns bakåtvända bilbarnstolar som inte är godkända för att användas i baksätet.
Försäkra dig om att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är typgodkänd enligt ECE-reglemente 44/03 eller 44/04, FN-reglementet UN R129 eller en senare version.
Alla ska ha bälte
Här på Åland har vi regler som säger att alla som åker personbil, lastbil, tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri eller tre- eller fyrhjulig moped med karosseri ska sitta på en plats med bilbälte om det finns en sådan plats, och använda bältet. Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet.
Bälte i buss
Alla som åker buss ska använda bilbältet, om det finns.
Tänk på följande:
- Utrustningen ska passa både barnet och bilen.
- Prova alltid före köp.
- Följ anvisningarna noga.
- Kontrollera att barnen sitter säkert med bilbältet rätt använt, innan du startar bilen.
- Barn ska aldrig sitta på passagerarplatsen med inkopplad passagerarkrockkudde.
- Säg till att du vill ha bilbarnstol eller bältesstol/kudde när du beställer taxi.
- Det är du som är vuxen som ansvarar för att barnen i bilen använder bilbälte eller annat skydd, som bilbarnstol eller bälteskudde.