skolbarn väntar på ett övergångsställe

Skola

Skolpoliser

Åland har för tillfället tre skolor som har skolpolisverksamhet. Skolpolisernas främsta uppgift är att se till att deras skolkamrater tryggt kan korsa vägen till skolan utan att deras egen säkerhet riskeras. Skolpoliserna utbildas av landskapsregeringens trafiksäkerhetskonsulent.

Vandrande skolbuss

En Vandrande skolbuss är ett organiserat samgående där föräldrar/vårdnadshavare turas om att följa sina egna och andras barn till och/eller från skolan. Barn som promenerar på morgonen blir piggare och friskare, är mer koncentrerade i skolarbetet, får bättre aptit och somnar lättare på kvällen. Dessutom får barnen träning i att vistas i trafiken vilket skapar trygghet för både föräldrar och barn.

bild på barn och vuxen i en vandrande skolbuss

30 km/h lönar sig

Att sänka körhastigheten är ett effektivt sätt att öka trafiksäkerheten, särskilt i områden där människor i alla åldrar går och cyklar mycket. Det innebär miljöer för skolor och daghem, sjukhus och servicecenter samt bostadsområden.

Ungefär hälften av trafikolyckorna som leder till personskador inträffar i tätorter. I områden där det är mycket gående och cyklande är hastighetssänkning en effektiv säkerhetsåtgärd. Hastighetsbegränsningar och utformning av trafikmiljö är fortfarande ett av de viktigaste sätten att minska trafikolyckorna. Ett vägmärke löser dock inte allt. Restriktioner måste också följas. Hastighetsbegränsningar behöver stöd från trafikmiljön samt övervakning.

sänk farten och rädda ett liv

Skolskjuts

I grundskolelagen finns bestämmelser om vilka elever som är skolskjutsberättigade. Kommunen ordnar skjuts eller ledsagning till de elever som berörs. För att transportera skolelever eller barn inom barnomsorg ställs det krav på förare och fordon.

Lagstiftning

LL (2020:32) om barnomsorg och grundskola 64 §

LF (2008:140) om skolskjutsning

LL (1976:33) om yrkesmässig trafik 1 kap. 1 §

LL (1976:33) om yrkesmässig trafik 1 kap. 2 § 1