Denna förstudie omfattar Prästösund mellan Prästö och Töftö samt en vägförbindelse över Prästö, från Bomarsundsbrons östra landfäste, över Prästö och Prästösund till anslutning med befintlig väg på Töftö.
Prästö är en ö belägen mellan Töftö och fasta Åland i den östra skärgården, se Figur 1. Prästö är skild åt med två sund: Bomarsund och Prästösund. Genom södra Prästö passerar Sundsvägen, landsväg 2, som efter Prästösund fortsätter som landsväg 670 ut mot Vårdö där man även tar sig vidare till den norra skärgården. Vägen är en förbindelse mellan Mariehamn och Hummelvik, som är ändhamnen för den så kallade norra linjen, och vidare ut till den norra skärgården. Över Bomarsund finns en nybyggd broförbindelse, medan Prästösundet trafikeras av en linfärja.
Linfärjan över Prästösund är gammal och har låg kapacitet, speciellt vid ankomst och avgång för den norra linjen från den norra skärgården. Problem med kvarlämnade fordon finns under dagtid i samband med norra linjens ankomst. Färjan belastas idag med höga driftkostnader. En ny färja med högre kapacitet behöver köpas in till Töftölinjen vilket även leder till att hamnplan och färjfästen måste anpassas och byggas ut. Likaså
behöver anslutande vägar ses över. Då detta är en omfattande ombyggnation och investering är det viktigt att klargöra om Prästösund ska kvarstå som färjelinje eller om en fast förbindelse med bro ska byggas.
Åtgärdsförslag
Denna rapport kommer att ligga som ett beslutsunderlag för vilket alternativ Landskapsregeringen kommer att jobba vidare med.
För att möta de behov som har identifierats samt för att uppfylla projektets effekt- och projektmål sammanställer denna förstudie en jämförelse mellan två åtgärdsalternativ:
1. Ny bro över Prästösund och ny landsväg inklusive gång- och cykelväg över Prästö.
2. Ny färja och nya färjfästen på respektive sida av Prästösund.
Vad händer just nu?
- Förstudien är nu ute på hörande till 17.01.2025 till sakunniga inom vår förvaltning och berörda kommuner.
- Syftet med detta hörande är att i ett tidigt skede av processen samla in kompletterande information till förstudien, samt ge sakkunniga en möjlighet till insyn och påverkan.
-
Under program- och systemskedet utökas kravdialogen genom att intressenter, allmänhet och andra berörda bjuds in till processen. Kravdialogen i dessa skeden sker genom dialog och aktiv informationsinhämtning med till exempel ledningsägare, kommuner, myndigheter samt genom att involvera trafikanter och kringboende genom olika informations- och samrådsprocesser.
Vad är en förstudie?
En förstudie utförs som första steget i vägplanerings- och vägprojekteringsprocessen. Det huvudsakliga syftet är att ge underlag för beslut om projektet ska drivas vidare eller inte, samt att klarlägga förutsättningar inför det fortsatta arbetet.
I förstudien definieras projektets mål och strategier utifrån befintliga styrdokument. Projektet avgränsas och inom avgränsningen beskrivs brister i trafiksystemet och redogörs för befintliga förutsättningar, till exempel befintliga ledningar och skyddsvärda områden. Framtida behov analyseras och problemställningar tydliggörs, till exempel risk för framtida trafikköer i korsningar.
När en förstudie är klar lämnas den ut på hörande till berörda kommuner och enheter inom landskapsets förvaltning.
Vad är syftet med denna förstudie?
Syftet med denna förstudie är att klargöra om det är en fast förbindelse med en ny bro över Prästösund alternativt om det är en ny färja med högre kapacitet som landskapsregeringen ska utreda vidare. Förstudien ska samla kunskap utifrån de olika utredningar som finns, utveckla vidare och sammanställa ett tillräckligt underlag för att kunna ta beslut kring fast förbindelse alternativt ny färja. Förstudien ska även klargöra vilket av alternativen som är det ekonomiskt mest fördelaktiga, både utifrån investeringskostnad, driftkostnader och samhällsekonomisk effekt.