bil med släpvagn

Lasta rätt

Ibland behöver man ta med extra bagage eller packning i bilen. Oavsett om du packar i bilen eller på en släpvagn, så är det viktigt att du lägger ner lite tid och omtanke på hur lasten packas och surras.

Om du lastar på fel sätt finns det risk för att du försämrar bilens köregenskaper eller tappar last på vägen och därmed äventyrar trafiksäkerheten både för dig och dina medtrafikanter.

Personbil

Lasten inuti en bil kan röra sig framåt, bakåt och i sidled.

  • Packa alla saker i bagageutrymmet. Lämna kabinen åt passagerarna.
  • Lasta de tyngsta föremålen först och stöd dem väl.
  • Använd lastremmar eller lastnät för löst gods.
  • Kom ihåg att använda en ordentlig sele eller bur för sällskapsdjur.
  • Stuva lasten mot ryggstöd och sidor.
  • Lägg ner last som kan tippa.
  • Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät.
  • Använd lastöglor, om det finns.
  • Placera inga lösa föremål på hatthyllan. Om du gör en kraftig inbromsning kan de komma farande som projektiler.
  • Kontrollera att du har rätt däcktryck och justera eventuellt framlyktorna. Komihåg att ändra tillbaka framlyktorna så att du inte bländar den övriga trafiken när du har "normal" last.

Släpvagn

En släpvagn skall lastas så att lasten inte kan orsaka olägenhet för den övriga trafiken, skada egendom eller falla ned på vägen. I praktiken ska allt löst gods bindas fast och eventuell dammande last ska täckas.

  • All last på släpvagnen måste säkras så att den inte kan förskjutas eller falla av. Spännband med spännare rekommenderas, de trycker bäst lasten mot flaket.
  • Om lasten sticker ut mer än 1 meter, ska lastens yttersta punkt markeras med en godkänd röd/gul flagga. Lasten får max sticka ut 2 meter bakåt.
  • Släpvagnens last får inte i sidled sträcka sig över släpvagnens sidor eller det område som är avsett som lastutrymme, till exempel botten av en släpvagn utan kanter. Begränsningen tillämpas inte på transport av båt.
  • Kontrollera maxvikten samt hur tungt släp din bil får dra – och vad du har för körkortsbehörighet.
  • Placera lastens tyngdpunkt så lågt och nära bilens mitt som möjligt.
  • Var noga med släpvagnens kultryck så att inte bilen eller vagnen lyfter sig.
  • Ha en reflexväst i bilen, ifall du behöver stanna på vägrenen och gå ut för att kontrollera lasten.

Tips inför jul- och nyårstrafiken

Jul- och nyårstrafiken är oftast extra olycksbelastad. Om du måste ut och resa under helgerna är det bra att planera resan i god tid. Här får du några tips som gör resan både säkrare och behagligare.

  1. Starta resan i god tid och försök att undvika de värsta resdagarna. Jul-, nyår- och trettonhelgerna tillhör de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
  2. Kontrollera däcken - särskilt om du ska göra en långresa. Se till att ha bra vinterdäck. Vinterdäck krävs under tiden 1 december till sista februari. Dubbdäck får användas från 15 oktober till och med 15 april.
  3. Ge bilen en extra service så att den är i trim. Säkerställ att alla lampor fungerar, fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen. Utifall du blir stående är det bra om det finns extra varma kläder, filtar och reflexvästar i bilen.
  4. Se över hur du packar bilen. Lösa föremål inne i bilen kan vara livsfarliga och fara omkring vid en kraftig inbromsning eller en olycka. Var noga med att skidor och annat på taket är ordentligt fastsurrat.
  5. Var utvilad vid start och ta regelbundna raster under resan. Parkera bilen och sov en stund om du är trött. Är ni fler i bilen så "dela ratten". Oftast är det mannen som kör när det kommer till långresor. Varför inte låta fler kvinnor dela ratten så blir tempot på vägen lägre och olyckorna färre?
  6. Kör aldrig onykter och ingrip om någon annan tänker göra det. Låt bilen stå dagen efter om du druckit alkohol.
  7. Använd bilbälte och rätt skyddssystem för barnen. Planera så ni har tillgång till rätt typ av bilbarnstol även om ni måste låna eller hyra bil under helgerna.
  8. Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal. Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja de säkrare vägarna med mitträcken eller med trafiksäkerhetskameror.
  9. Håll avstånd till framförvarande bil. Vid vinterväglag räcker inte alltid tresekundersregeln utan avståndet bör vara betydligt större. Var extra uppmärksam vid broar, skuggiga skogspartier, väg utmed öppet vatten och öppna åkerlandskap där det ofta blir mycket halt, speciellt om det är någon plusgrad och vägen är fuktig samtidigt som vädret klarnar upp.
  10. Tänk på att du inte är ensam i trafiken. Med stress och mörker ökar riskerna för gående och cyklande. När vi inte ser varandra i god tid blir reaktionstiden kortare och halt underlag medför längre bromssträckor.
  11. För dig som cyklar eller går är det viktigt att synas och att inte halka. När du ska ut så sätt på dig reflexväst eller några extra reflexer och använd dubbdäck eller halkskydd beroende på om du cyklar eller går.