I Mariehamn finns en knutpunkt för det åländska vägnätet, där landsvägar från olika väderstreck möts i två centralt belägna cirkulationsplatser. Från denna knutpunkt finns kopplingar till såväl färjetrafik som flygtrafik. Här passerar en stor del av Ålands busstrafik samt tung trafik vars målpunkter kan vara spridda över hela Åland. Här finns även kopplingar som är viktiga för gående och cyklister, med såväl korta som långa resvägar. Hur väl denna knutpunkt fungerar har påverkan på hela Ålands transportsystem.
Vad händer just nu?
- Hörande ägde rum 29.2-12.4.2024 och Förstudien är fastställd.
- Förstudien har under våren 2024 skickats till berörda kommuner och enheter inom landskapets förvaltning för synpunkter, dessa synpunkter har inarbetas i förstudien.
- Syftet med detta hörande var att i ett tidigt skede av processen samla in kompletterande information till förstudien, samt ge sakkunniga en möjlighet till insyn och påverkan.
- Förstudien finns att laddas ner som pdf:er under bilagor.
- Under program- och systemskedet utökas kravdialogen genom att intressenter, allmänhet och andra berörda bjuds in till processen. Kravdialogen i dessa skeden sker genom dialog och aktiv informationsinhämtning med till exempel ledningsägare, kommuner, myndigheter samt genom att involvera trafikanter och kringboende genom olika informations- och samrådsprocesser.
Vad är en förstudie?
En förstudie utförs som första steget i vägplanerings- och vägprojekteringsprocessen. Det huvudsakliga syftet är att ge underlag för beslut om projektet ska drivas vidare eller inte, samt att klarlägga förutsättningar inför det fortsatta arbetet.
I förstudien definieras projektets mål och strategier utifrån befintliga styrdokument. Projektet avgränsas och inom avgränsningen beskrivs brister i trafiksystemet och redogörs för befintliga förutsättningar, till exempel befintliga ledningar och skyddsvärda områden. Framtida behov
analyseras och problemställningar tydliggörs, till exempel risk för framtida trafikköer i korsningar.
När en förstudie är klar lämnas den ut på hörande till berörda kommuner och enheter inom landskapsets förvaltning.
Bakgrund
Landsvägarna i norra Mariehamn har inte genomgått några större förändringar de senaste 15 åren och innan dess hade ingen ombyggnation skett sedan åttiotalet. Ålands landskapsregering erfar att det finns problem med framkomlighet och trafiksäkerhet i det vägnät de ansvarar för, inom norra Mariehamn. För att få en överblick av förutsättningar, brister och möjliga förbättringsåtgärder genomförs en förstudie.
Vid Rökerirondellen, i centrala Mariehamn, finns fyra broar som är i behov av renovering inom några år. Förutsättningarna för en renovering eller ett utbyte av broarna behöver därför klargöras.
Effektmål
•Tillgodose landskapets behov av transportinfrastruktur på lång sikt genom att minska begränsningar i trafiknätet för att på så sätt bibehålla och förbättra förutsättningarna för tillväxt och utveckling för hela Åland. Målet mäts genom att följa upp trafikmängder och andel köbildning.
•Skapa förutsättningar för en hållbar och attraktiv kollektivtrafik genom att förbättra framkomligheten för detta trafikslag. Målet följs upp genom att följa upp restider för kollektivtrafiken.
•Förbättra framkomligheten för tunga transporter genom att skapa möjligheter för alternativa transportleder norr om Mariehamn. Målet följs upp genom att följa upp restider för den tunga trafiken på specifika rutter.
•Höja trafiksäkerheten på vägförbindelsen för alla trafikanter genom att planera projektet utgående från god standard för trafiksäkerheten enligt VGU 2020*. Målet mäts genom att följa upp hur standarden för trafiksäkerheten tillämpats i planeringsskedet.
•Att transportlederna upprätthåller jämbördig tillgänglighet och förutsättningar till jämbördig samhällsservice för kommunerna. Målet följs upp genom återkoppling med berörda kommuner och förändrade restider.
•I projekteringsskedet är målsättningen att verka för att hitta minst tre optimeringsinsatser som minskar projektets negativa klimatpåverkan. Optimeringen av konstruktioner och vägar planeras att uppnås genom att minska materialåtgång och genom medvetna materialval. Målsättningen mäts i antal optimeringsinsatser med gynnsam klimatpåverkan för projektet.