Webbtillgänglighet

Webbtillgänglighet innebär att så många olika människor som möjligt kan använda digitala tjänster så enkelt som möjligt. Webbtillgänglighet innebär även att olikheterna och mångfalden bland människor beaktas när digitala tjänster planeras och genomförs.

Offentliga aktörers webbtillgänglighet på Åland regleras i landskapslagen (2019:7) om tillgängliga digitala tjänster. Lagen implementerar EU:s webbtillgänglighetsdirektiv på Åland inom Ålands lagstiftningsbehörighet. 

Lagen gäller för offentliga aktörer på Åland

Landskapslagen om tillgängliga digitala tjänster ska tillämpas på webbplatser och mobila applikationer som tillhandahålls av myndigheter och offentligrättsliga organ inom landskaps- och kommunalförvaltningen på Åland. I korthet är ett offentligrättsligt organ en juridisk person som särskilt inrättats för att tillgodose ett behov i det allmännas intresse och som finansieras via en myndighet eller som står under kontroll av en myndighet.

Lagen innehåller mer detaljerad information om vilka aktörer som är offentligrättsliga organ.

Kraven i lagen

Myndigheternas webbplatser och mobila applikationer ska enligt lagen vara tillgängliga så att de är hanterbara, begripliga, robusta och möjliga att uppfatta. Detta kan i praktiken uppfyllas exempelvis genom att följa en särskild europeisk standard (EN 301 549 V3.2.1), som i sin tur bygger på WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). 

Varje myndighet ska på den relevanta webbplatsen eller i anslutning till den mobila applikationen tillhandahålla ett tillgänglighetsutlåtande, som åtminstone ska innehålla

  1. en redogörelse för vilka delar av innehållet på webbplatsen och den mobila applikationen som inte uppfyller tillgänglighetskraven samt skälen till avvikelser från dessa krav,
  2. anvisningar för hur användare av webbplatsen och den mobila applikationen kan lämna in ett elektronisk meddelande om webbplatsen eller den mobila applikationens oförenlighet med tillgänglighetskraven,
  3. anvisningar för att på ett alternativt sätt få den från tillgänglighetskraven uteslutna informationen samt information om möjlighet att till myndigheten elektroniskt lämna in en begäran om att få innehållet i en tillgänglig form samt
  4. en länk till landskapsregeringens webbplats där klagomål kan anföras (denna sida).

Möjlighet att rapportera brister

Om du stöter på innehåll på webben som inte är tillgängligt ska du i första hand kontakta den offentliga aktör som ansvarar för webbplatsen eller den mobila applikationen. Dessa har en skyldighet att ta emot och behandla ditt elektroniska meddelande utan dröjsmål. 

Om den ansvariga offentliga aktören inte svarar på ditt meddelande eller om du inte är nöjd med svaret så kan du vända dig till landskapsregeringen som är tillsynsmyndighet för webbtillgänglighet när det gäller offentliga aktörer inom landskaps- och kommunalförvaltningen på Åland. Notera att handläggningen av ärendet kan ta flera månader. 

Du kan lämna in ett klagomål rörande webbtillgänglighet via det elektroniska formuläret på den här sidan eller genom att skicka e-post eller post till landskapsregeringens registratur. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan. 

När det gäller webbplatser och applikationer som inte hör till landskaps- och kommunalförvaltningen så ska du vända dig till regionförvaltningsverket med klagomål. Gå till regionförvaltningsverkets sida.