Landskapet hanterade jordbruksarrenden korrekt

Ålands landskapsregering och Landskapets fastighetsverk hanterade Kristoffer Lundberg och hans företag likvärdigt med andra intressenter då man beslutade om arrenden för kungsgårdarna i Haga och Grelsby. Det har inte heller förekommit jäv i hanteringen av affärsrelationen. De slutsatserna dras i den externa revision landskapsregeringen beställt efter att hanteringen av de olika avtalen vid flera tillfällen ifrågasatts.


Revisionssammanslutningen BDO har gjort en grundlig genomlysning av landskapets olika anbudsförfaranden, arrende- och andra avtal, samt beslut relaterat till företagsgruppen runt jordbrukaren Kristoffer Lundberg. BDO har på landskapsregeringens uppdrag utrett marknadsmässighet, likabehandling och jävshantering.

BDO kommer i sin rapport fram till att inga väsentliga fördelar givits Lundberg samt att jäv inte förekommit.

– Det är bra att nu få det bekräftat att landskapets avtal är marknadsmässiga och hanterade på ett korrekt sätt. Det är bra för landskapet, Fastighetsverket och för den berörda företagaren att detta kan konstateras, säger finansminister Mats Perämaa.

BDO har tillställts omfattande dokumentation alltsedan 2011 inklusive avtal och protokoll. Vd Stefan Rumander, tidigare överinspektör på byggnadsbyrån Sten Eriksson samt Fastighetsverkets ordförande Agneta Erlandsson-Björklund har i tillägg intervjuats. BDO sammanfattar i sin granskning att inga väsentliga fördelar givits Lundberg, samt att vd:s roll som vd på Fastighetsverket och styrelseordförande för ÅCA hanterats korrekt.

– Det är helt väntade slutsatser för oss som jobbat med de här frågorna under många år, men när hanteringen ifrågasatts har det varit bra att få det klarlagt av en oberoende part, säger Stefan Rumander, vd på Landskapets fastighetsverk.

Bakgrunden är att landskapsregeringen bjöd ut Haga kungsgård och vid samma tid åker- och betesmark tillhörande Grelsby kungsgård 2011. I bägge fallen arrenderades hela eller delar ut till Kristoffer Lundberg och hans olika företag. Avtalen överfördes till Fastighetsverket 2016 i samband med dess bildande, var det därefter hanterats.

De olika avtalen och praktisk hantering av dem har diskuterats vid flera tillfällen, varför landskapsregeringen i april 2024 beställde en extern revision.