Vikten av studieplatser i svenska högskolor och universitet på agendan
Minister Tony Asumaa med tjänstemän uppvaktade minister Helene Hellmark Knutsson på tisdagsförmiddagen i Stockholm. Mötet, som ägde rum på utbildningsdepartementet, kännetecknades av förtroende och förståelse. Minister Asumaa inledde med att beskriva det åländska samhället i ljuset av Ålandsöverenskommelsen i allmänhet och behovet av ett gott samarbete med de svenska utbildningsmyndigheterna i synnerhet.
Minister Hellmark Knutson konstaterade att den åländska delegationen delgav henne ny information om de åländska abiturienternas utsatta situation eftersom möjligheterna att förkovra slutbetyget är synnerligen begränsade för sista årets studerande. Minister Tony Asumaa framhöll vikten av att studerande från Åland har tillgång till det svenska utbildningsutbudet i högskolor och universitet. Åländska studerande erbjuds i förhållande till studerande från riket inte samma möjligheter att förbättra utgångsläget inför antagningen eftersom studentexamen, som de fastländska studerande har som grund för sina ansökningar, infaller sist under studietiden medan åländska studerandes ansökningar grundar sig på avgångsbetyget, som är baserat på de sammantagna studieresultaten under gymnasieåren.
Det är viktigt för kompetensförsörjningen på Åland att åländska ungdomar kan söka till utbildningar i hela det breda spektret som Sverige kan erbjuda, sade minister Asumaa.
Orsaken till att tillträdesreglerna varit föremål för en översyn i Sverige är att säkra att svenska ungdomar inte misskrediteras av de senaste årens betygssättning i antagningen som ändrats och skärpts genom reformer. Avsikten har inte varit att missgynna åländska studerande..
Vi kommer att följa upp frågan med Universitets- och högskolerådet inför framtiden och noterar alldeles särskilt den speciella grupp ungdomar som eventuellt kan drabbas innevarande år. Vi avser återkomma till landskapsregeringen inom en snar framtid om de nya antagningsreglerna kan senareläggas, sade minister Hellmark Knutsson. Vi vill givetvis vara med och stötta det åländska samhällets utbildningsbehov och kulturella utveckling, försäkrade den svenska ministern.
Utöver meritvärderingen diskuterades även potentiella gemensamma forskningsprojekt som är av intresse för såväl Sverige som Åland. Behov av gemensamma examensbenämningar inom Norden diskuterades också. I vissa fall har åländska studerande från Högskolan på Åland mötts av bristande förståelse eftersom benämningarna varit språkligt liknande men inte till innehållet. De åländska yrkeshögskolorna ligger på en nivå som motsvarar en lägre högskoleexamen medan de i Sverige närmast är att betrakta som en eftergymnasial påbyggnadsutbildning.
Kontaktpersoner: Avdelningschef Rainer Juslin och byråchef Elisabeth Storfors