Uppnådda och föreslagna förenklingar vad gäller förtullning och skattegränshandeln
Ålands landskapsregering har under hösten 2021 och våren 2022 i den gemensamma arbetsgruppen med Finansministeriet, Tullen och Skatteförvaltningen föreslagit lösningar och uppmärksammat problem som föreligger vid handel över den nationella skattegränsen efter den 1 september 2021. Sedan den gemensamma arbetsgruppen inledde sitt arbete den 3 december 2021 har tullen publicerat föreskrift 2/2022 om tullklareringsformaliteter för unionsvaror vid varutransporter mellan landskapet Åland och övriga Finland samt Skatteförvaltningen har publicerat tillhörande skatteanvisningar.
När arbetet i den gemensamma arbetsgruppen inleddes den 3 december 2021 var den officiella utgångspunkten att det så kallade tvåstegsförfarandet skulle försvinna och att alla varor skulle förtullas per leverans i handeln mellan Åland och övriga Finland. Genom arbetet i den gemensamma arbetsgruppen har redan följande förenklingar uppnåtts som framgår av Tullens föreskrift 2/2022 om tullklareringsformaliteter för unionsvaror vid varutransporter mellan landskapet Åland och övriga Finland:
- periodförtullning och samlingsdeklaration har fastställts som alternativ till en förtullning per leverans,
- 10-dagars tidsfristen i tvåstegsförfarandet har förlängts till som längst 61 dagar, och
- vid inlämning av samlingsdeklarationen behövs inte berörda fakturor, transportdokument eller andra handlingar bifogas.
För att uppnå ytterligare förenklingar har Ålands landskapsregering tidigare lyft upp att det bästa skulle vara en skattefrihet för import av lågvärdesförsändelser till Åland eller att de tullförfaranden som följer av EU:s tullkodex och övrig reglering på EU-nivå inte skulle tillämpas på särskilda förfaranden rörande t.ex. gåvor, varureturer och begagnade varor då varorna importeras till Åland. I och med att de särskilda förfarandena ska integreras i Tullens UTU-system och då värde från september 2022 blir en obligatorisk uppgift i samlingsdeklarationen finns även skäl att förlänga mandattiden för den gemensamma arbetsgruppen för att bättre förhindra praktiska negativa konsekvenser för aktörer.
Det finns också flera olösta samt öppna frågor vad gäller t.ex. hyra och leasing, marginalbeskattningen, punktbeskattningen, verifikationskedjan och rättssäkerhet som den gemensamma arbetsgruppen kunde hantera. Mandattiden för den gemensamma arbetsgruppen gick ut den 31 mars 2022 och från åländsk sida har förvaltningschef John Eriksson, jurist Thomas Löfwenhierta och pol.mag. senior partner Ålands företagsbyrå Ab Robert Lindfors ingått i gruppen.