Undantagsåtgärder på grund av torkan

Med anledning av den svåra torka som nu råder och påverkar det åländska lantbruket informerar jordbruksbyrån om vad som gäller med hänseende till de stödsystem och regelverk som landskapsregeringen ansvarar för.

 

Den extrema torka som nu råder får konsekvenser för genomförandet av odlingssäsongen 2018. Torkan innebär att det kommer att råda foderbrist inom djurproduktionen samt att övriga odlingar på vissa håll har haft svårt att etablera sig efter sådd. Inom specialodlingar inom jordbruket är man också beroende av bevattningsmöjligheter men kring de restriktioner och möjligheter kring detta informerar landskapsregeringens miljöbyrå samt Ålands miljö- och hälsomyndighet separat.

 

Följande gäller:

 

  • Tillvaratagande av foder från grönträdor: Allt grönfoder som finns är tillåtet att skörda med force majeure som grund. Det innebär att det är möjligt att skörda gröngödslingsvallar också efter 30 juni och det är också möjligt att ta fler skördar en skörd. Det är också möjligt att skörda skyddszoner. Kom i håg att dokumentera skörden i odlingsanteckningarna! Gällande skörd från EFA-arealerna har landsbygdsverket informerat separat vad som gäller kring dessa.
  • Är man tvungen att minska djurantalet på grund av foderbrist så att man hamnar under gränsen på 0,35 de per hektar så kommer man att erhålla BAN för husdjursgård under 2018. Väljer man på grund av fodersituationen att byta produktionsinriktning och efter 2018 fortsätta produktionen som växtodlingsgård kommer det inte att innebära att gården blir återbetalningsskyldig gällande husdjursförhöjningen. Anmäl skriftligen till landskapsregeringen när gränsen underskrids eller om produktionsinriktningen ändras och ange skälet.
  • Det är möjligt att tilläggsutfodra djur som betar på beten som kategoriseras som kulturmarksbeten. Tilläggsutfodring på beten med höga naturvärden innebär en stor risk för balansen i den biologiska mångfalden varför eventuella tillstånd endast ges efter en separat bedömning utgående för enskilda fall efter en skriftlig anhållan från odlaren.
  • Gällande dålig etablering av grödor gäller den information som har angivits från landsbygdsverket gällande god jordbrukssed.
  • Gällande användande av konventionellt foder inom ekologisk djurproduktion så är det möjligt att ansöka om undantag under rådande fodersituation. På landskapsregeringens webb finns under informationen för ekologisk produktion anvisningar och blankett för tillstånd inom animalieproduktion.Om du utfodrar med konventionellt foder utan att ha beviljats undantag att få göra det får du en anmärkning om avvikelse av Ålands Landskapsregering. Det kan leda till att djuren måste genomgå ny omställning eller slaktas som konventionella. Om du har beviljats undantag från Landskapsregeringen att ge dina djur konventionellt foder har djuren fortsatt ekologisk status.

 

 

 

För ytterligare information kontakta landskapsagronom Sölve Högman tel. 0457 530 1407 eller solve.hogman@regeringen.ax.