Strategin för hållbart byggande är klar
Omställningen mot ett hållbart byggande och ett hållbarare byggnadsbestånd pågår. I den nya strategin för hållbart byggande lyfts vikten av att öka kunskapen på Åland och att ta hand om och utveckla de byggnader vi redan har.
Idag antog Ålands landskapsregering Strategin för hållbart byggande, med visionen ”Ett hållbart och attraktivt åländskt byggnadsbestånd med en hälsosam inomhusmiljö”. Strategin sänds nu som ett meddelande till lagtinget.
I strategin presenteras fyra fokusområden och 53 åtgärder från flera åländska aktörer. Fokusområdena är Energi och klimatanpassning, Materialanvändning och livscykelanalys, Cirkulärt byggande och återvinning och Hälsosamma och attraktiva hus. En röd tråd genom strategin är att kunskapen behöver öka inom alla fokusområden, varför flera åtgärder syftar till att sprida kunskap och goda exempel.
Sektorn har en stor påverkan. Ungefär 50 procent av jordens naturresurser och 40 procent av den oförädlade energin används i byggnader och byggande. Byggnadssektorn producerar även globalt runt 35 procent av alla växthusgasutsläpp och 30 procent av allt avfall.
- Situationen är liknande på Åland och vi kan själva påverka utvecklingen genom våra val. Det kan handla om att begära att se energideklarationen när du hyr eller köper en bostad eller att sköta om den bostad du bor i så den kan användas länge, säger senior ingenjör Yvonne Österlund.
Centralt för att minska sektorns påverkan är att använda våra byggnader så länge som möjligt. Idag är 30 % av våra bostäder över 30 år gamla och 70 % över 50 år gamla. Därför handlar hållbart byggande minst lika mycket om att ta hand om och hållbart renovera våra befintliga byggnader, som att bygga nytt. För att en byggnad ska kunna användas länge behöver den skötas om och underhållas.
Omställningen mot ett hållbart byggande och byggnader pågår. Krav har redan införts på exempelvis energideklarationer vid försäljning och uthyrning av bostad. Nya krav är på kommande bland annat rörande klimatdeklarationer och livscykelanalyser i syfte att minska sektorns påverkan. Avsikten med kraven är att öka vår medvetenhet som konsumenter och därmed incitamenten för fastighetsägaren att utveckla byggnaden. Flera arbetar redan mot ett mer hållbart byggande och byggnadsbestånd på Åland, men mer kunskap behövs för att vi ska närma oss visionen och följa med i utvecklingen.
- När vi strävar mot minskade klimatavtryck är byggbranschen helt central. Hållbart byggande lönar sig både ekonomiskt och miljömässigt både för den som bygger och betalar, för branschen och samhället som helhet. Förändringar pågår runt omkring oss så vi på Åland behöver hänga med. Vi behöver också ta in principer och tankesätt kring hållbart byggande i vår yrkesutbildning. Den här strategin är realistisk så vi har en klar ambition att genomföra den och den är starkt förankrad hos berörda parter, säger minister Camilla Gunell.
Läs strategin och meddelandet till Ålands lagting under bilagor till höger.