Social- och hälsovårdsminister Zekaj i ministermöte om barn och ungas välmående
De nordiska ministrarna med ansvar för barn och unga höll den 4 april ett digitalt möte med fokus på nordiska barn och ungas digitala välmående och framtidstro.
Mötet hölls på initiativ av Finlands idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist. Mötets främsta syfte var att diskutera barn och ungas digitala välmående och utgångspunkten för diskussionen var konstaterandet att teknologisk utveckling och digitalisering i hög grad påverkar nordiska barn och ungas liv. Samtidigt som digitaliseringen har stora fördelar för samhället, utgör den kontinuerliga användningen av digitala enheter också ett hot mot ungdomars koncentrationsförmåga, psykiska hälsa och fysiska aktivitet.
De nordiska länderna och områdena delade med sig information om pågående arbeten, t.ex. framtagning av rekommendationer om barn och ungas användning av digitala medier, förslag på att minska användningen av mobiltelefoner i klassrummet, utredning av eventuella möjligheter att ändra marknadsföringslagar och det arbete som främst sker på EU-nivå genom ökad kravställning på s.k. techbolag.
Minister Zekaj, som deltog på mötet i egenskap av ansvarig minister för barn och ungas hälsa, redogjorde för de åtgärdsförslag som är aktuella får Åland. Detta är i första hand landskapsregeringens beslut om att anta rekommendationer om barn och ungas digitala vanor på fritiden. Rekommendationerna kommer att tillgängliggöras under våren 2025 i form av broschyrer i digitalt och tryckt format. Åland bevakar även implementeringen av ny lagstiftning i Finland om att begränsa användningen av mobiltelefoner i skolorna och utreder om det kan blir aktuellt med motsvarande förändringar inom den åländska lagstiftningen.
Mötets andra tema var framtidstro hos nordiska barn och unga, vilken har visat sig minska enligt undersökningar om värderingar och attityder hos unga människor. Även om en majoritet av unga mår bra och är nöjda med sina liv konstaterades att barn och ungas framtidstro påverkas av att ständiga kriser, exempelvis osäkerhet i världspolitiken, Rysslands krig mot Ukraina och klimatförändringar, präglar den offentliga debatten.
Bland de åtgärdsförslag som är aktuella i de olika nordiska länderna finns ungdomsgarantier, dvs. initiativ för att nå ut till ungdomar som varken studerar eller arbetar, möjligheten att genom ekonomiskt stöd minska tröskeln för att barn och unga ska delta i fritidsaktiviteter, samt åtgärder för att ge bättre förutsättningar för att barn ska kunna höras mer i beslutsprocesser som rör deras liv.
För Ålands vidkommande lyfte minister Zekaj fram kopplingen mellan levnadsvillkoren för unga i de nordiska länderna och levnadsvillkoren för vuxna, särskilt unga föräldrar. Ministern redogjorde för olika projekt på Åland med fokus på detta tema, bl.a. Barn och ungas hälsa och välmående, där en bred palett av insatser diskuteras, och projektet ÅL-IN Fritid, vars övergripande syfte är att ge fler åländska barn och unga möjligheten till en meningsfull och hållbar fritid i anslutning till skoldagen. Även den åländska demokratistrategin och det tillhörande åtgärdspaketet nämndes i sammanhanget, särskilt de delmål som är framtagna för att öka det politiska intresset bland unga.
Social- och hälsovårdsminister Zekaj assisterades under mötet av specialsakkunnig i integration Olivia Jansson och projektledare Maarten Sengers.