Skyddsjakt på havsörn
Landskapsregeringen har beviljat enheten för jakt- och viltvård tillstånd att bedriva skyddsjakt på havsörn vid Lågskär. Skyddsjakten omfattar ett maximalt antal om fem havsörnsindivider och får genomföras i syfte att trygga överlevnaden för ådungar i området.
Lågskär är Finlands viktigaste ejderkoloni med 1145 häckande ådor år 2022. Enheten för jakt och viltvård började studera kolonin år 2019 då de första insatserna för att öka kolonins livskraftighet och produktivitet genomfördes. Åtgärderna har inneburit att i samarbete med Ålands fågelskyddsförening utföra en noggrannare uppföljning av ejderstammens utveckling och produktivitet, öka den mänskliga närvaron under häckningssäsongen, förstärka effekten av människans närvaro genom att placera ut människofigurer och genomföra skyddsjakt på kråkor och korp för att minska predation på ägg och nykläckta ungar.
Arbetet har gett resultat och antalet häckande ådor har ökat med 60 % sedan åtgärderna började vidtas. Det har dock varit svårt att hitta metoder för att skydda ådungarna efter att de har kommit ut på vattnet och med undantag för år 2021 då 750 ungar uppnådde flygfärdig ålder har ungöverlevnaden varit obefintlig.
Problemet har varit det stora antalet havsörnar som samlas kring Lågskär ungefär från tidpunkten då ådungarna börjar komma ut på vattnet och sedan har stannat i området tills ungarna har tagit slut. Trots försök med avledande utfodring, ökad närvaro och skrämselförsök med drönare och skrämselskott har effekten på havsörnarna inte varit tillräcklig för att uppnå en ungproduktion som skulle trygga ejderkolonins livskraftighet. Om havsörnsaktiviteten i området ökar på ett sådant sätt detta år, att erfarenheter från tidigare år visar att risken för att hela årskullen går förlorad är stor, får därför skyddsjakt genomföras för att skydda ådungarna.
-Vi har arbetat aktivt med att öka ejderkolonins livskraft på olika sätt och många av dem har varit framgångsrika, men när det kommer till ådungarna efter att de har kommit ut på vattnet är de fortfarande så hårt utsatta att havsörnens predation överskuggar alla andra faktorer. Ingenting av det vi har provat har lyckats ha effekt i detta skede av häckningen så därför bedömer vi att skyddsjakt är det enda kvarvarande alternativet om ejderkolonins livskraftighet ska kunna säkerställas, säger näringsminister Fredrik Karlström.
-Havsörnen är i grunden en fredad art, men det finns undantagsmöjligheter i fågeldirektivet som kan användas om det inte finns andra lösningar. Ejdern klassas idag som starkt hotad i Finland och det är viktigt att vi kan vidta åtgärder som strävar till att vända den negativa trenden. Havsörnens status är livskraftig och beslutet äventyrar inte havsörnsstammen över huvud taget. Syftet med skyddsjakten är att hantera en exceptionell situation som uppstår när tiotals havsörnar samlas för att jaga ådungar vid Lågskär, säger miljöminister Christian Wikström.
Ni kan läsa protokollet fört vid pleniföredragningen här