Samrådsprocess kopplat till vattendirektivet

Under 2025 genomförs en allmän samrådsprocess kopplat till vattendirektivet. Samrådet som är öppet för alla genomförs 21.1 - 1.6.2025 och det går att delta via ett digitalt formulär, eller så kan man skicka in sina synpunkter skriftligt till landskapsregeringens registratur. Adressuppgifter finns längre ned. 

Frågeställningarna är kopplade till vattendirektivet, med tillhörande dotterdirektiv. Se rubriken Frågeställningar längre ned på sidan. 

Länk till det digitala frågeformuläret:
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=kZANtsuWwU-qWmdAYpRhxBV3JvYFGoZMrMpbiIIp4rNUMTFJMk45Uk5aRE9DV0dJQ0ZMQ0tBV0dZTC4u

Information om samrådsprocessen och det fortsatta arbetet med genomförandet av vattendirektivet och havsmiljödirektivet med tillhörande nya förvaltningsdokument sker även på miljöbyråns seminarium Kustvattendagen den 11.9.2025

Bakgrund
Vattendirektivet löper i en cykel omfattande sex år där övervakning, statusklassificering, utvärdering av påverkan och genomförande av åtgärder löper på enligt ett fastslaget schema. En viktig del av denna process är den samrådsprocess som måste ske före nya förvaltningsdokument, det vill säga uppdaterad förvaltningsplan med tillhörande åtgärdsprogram, fastslås. Samrådsdokument tas fram under 2026 och förvaltningsdokument fastslås senast i december 2027. 

I tidigare fastslagna förvaltningsdokument finns kopplingar till andra direktiv som havsmiljödirektivet (marina direktivet), översvämningsdirektivet och andra dotterdirektiv som t.ex. nitratdirektivet. 

Tidigare och aktuella dokument hittar du på landskapsregeringens webbplats, på följande sida:  
https://www.regeringen.ax/styrdokument-rapporter-publikationer/ramdirektivet-vatten-0

Frågeställningar

1.  Oroar du dig över vattenmiljöerna på och runt Åland? Om ja, vad oroar dig mest?

2.  Vilka åtgärdsområden anser du viktigast att arbeta med för att förbättra och bibehålla en god ekologisk och kemisk status i våra vattenmiljöer. Du kan välja flera alternativ.
- Lagstiftning
- Jordbruk
- Skogsbruk
- Fiskodlingar
- Industrier
- Enskilda avlopp
- Bräddningar av avloppsvatten
- Dagvatten
- Annat

3.  Vad behövs för att vi ska uppnå de uppsatta målen för god ekologisk och kemisk status? Vilka är de största utmaningarna?

4.  Hur viktigt är det att vatten har en god status?
- Mycket viktigt
- Ganska viktigt
- Mindre viktigt
- Annat

5.  Är du beredd att betala för att få renare vatten i din badsjö, din dricksvattensjö, ditt hav?
- Ja
- Nej
- Annat

6.  Vad vill du framföra kopplat till åtgärder som förbättrar vattenmiljöerna?

7.  Deltar du som privatperson, kommun, myndighet, intresseorganisation, forskare, sakkunnig eller något annat?
- Privatperson
- Kommun
- Intresseorganisation
- Forskare
- Sakkunnig
- Myndighet
- Annat

Samrådsprocess med tidsramar 
Det allmänna digitala samrådet som är öppet för alla genomförs 21.1 - 1.6.2025.

Det går även bra att svara på frågorna via brev eller via e-post och då kan du skicka in svaren och dina synpunkter till landskapsregeringens registratur märkt med diarienummer ÅLR 2025/36, på e-postadress registrator@regeringen.ax eller till postadressen: 
Ålands landskapsregering
Registraturen: Dnr ÅLR 2025/36
Pb 1060
AX-22111 MARIEHAMN.

Kontaktperson
Vattenbiolog Susanne Vävare, miljöbyrån
susanne.vavare@regeringen.ax