Nyheter från kollektivtrafiken
Landskapsregeringen har fastställt tidtabellerna för kollektivtrafiken 2022. Flera nyheter finns att finna i tidtabellshäftet. Första steget mot elbussar i kollektivtrafiken har också fattats idag.
I slutet av varje år fastställer landskapsregeringen tidtabeller för kollektivtrafiken för följande år. Efter att beslutet fattats tryckts tidtabellhäftet och postas ut till alla hushåll.
Det här är sista gången vi trycker tabellhäften för kollektivtrafiken. Ålandstrafikens digitaliseringsresa går vidare och under våren kommer vi att ha glädjen att presentera ett modernt gränssnitt som gör tabellhäften överflödiga, säger infrastrukturminister Christian Wikström. Det kommer ändå fortsättningsvis finnas möjlighet att få tidtabellerna i pappersform.
Bland nyheterna i årets häfte är den största att tätortstrafikens tidtabeller finns med. Tidigare har landsortstrafiken och stadsbussen inte haft gemensamma sammanställda tidtabeller.
De andra förändringarna är:
Flera turer via Eckeröhallen på linje 1 för att möjliggöra ökad nyttjandegrad av hallen.
En kvällsbuss på linje 2-3-4 från Mariehamn till Godby alla vardagar kl. 21.15. Bussen startar från Magasin då samtliga tätortsbussar kört sin sista tur för dagen. Det betyder att du kan åka från alla platser i tätorten och vidare till Godby på kvällen.
Östra linjens turlista har justerats så att den passar bättre för skolornas behov på morgonen.
Järsölinjens turlista har justerats så att den passar bättre för skolornas behov på morgonen och eftermiddagen.
Järsölinjen har även under sommaren tre sommarturer under dagen för att erbjuda möjligheten för turister utan eget fordon uppleva den åländska skärgården.
Kvällsbuss till Godby är något som efterfrågats under lång tid. Nu kör vi ett försök och ser hur nyttjandegraden blir. Vi tror att det kan bli attraktivt för ungdomar med aktiviteter kvällstid i stan och i Jomala. Att skolkorten blir årskort och att vi säljer fritidskort för 40 euro gör att kvällsbussen inte blir en kostnadsfråga för ungdomarna, säger infrastrukturminister Christian Wikström.
Tätortstrafiken kommer på sikt att bli eldriven och upphandlingen av eldriven busstrafik har inletts. Upphandlingen kommer att göras som ett förhandlat förfarande vilket har klara fördelar när man upphandlar ny teknik där kostnadsbilden inte är helt klar. Nackdelen är att upphandlingsprocessen blir längre. Landskapsregeringen har beslutat om att annonsera om intresseanmälan för upphandlingen. Intressenter kan därmed lämna in ansökan om att få delta i upphandlingen och förhandlingarna.
Elbussar i stadsmiljö är ett EU-krav men det är även kostnadseffektivt med elbussar om upphandlingarna görs tillräckligt långa. Elbussar är dessutom tysta och möjliggör att de kan komma nära bostäder utan att det upplevs störande, säger infrastrukturminister Christian Wikström.
Det nya gemensamma biljettsystemet för stadsbussen och landsortsbussarna införs vid årsskiftet samtidigt som biljettpriserna sänks. Det kommer säkert uppstå problem vid övergången till det nya systemet som kan drabba enskilda resenärer. Vi har meddelat bussbolagen att inga resenärer ska bli strandsatta på grund av systemförändringen så det behöver inte finnas någon oro hos de som har busskort som sträcker sig över årsskiftet, säger infrastrukturminister Christian Wikström.