Nya körkortslagen träder i kraft 1 mars!
Detta innebär en del ändring när du ska ta körkort
- För att få övningsköra och avlägga förarexamen krävs ett körkortstillstånd, vilket man ansöker om från polisen. Körkortstillstånd krävs för alla körkort utom för att förvärva utvidgad släpvagnsbehörighet för kategori B eller för att avlägsna en begränsning om automatväxlat fordon från körkortet.
- En förutsättning för att den som första gången tar ett körkort i grupp 1 ska beviljas ett körkortstillstånd är att denne avlägger ett inledande teoriprov på motorfordonsbyrån innan förarutbildningen kan påbörjas.
- Vid övningskörning ska övningsskyltar med texten ”ÖVNINGSKÖR” i vitt på grön botten användas. Vid övningskörning på motorcykel eller moped ska eleven bära reflexväst med texten ”ÖVNINGSKÖR” på ryggen.
- Mopedkortet delas upp i tre olika körkort; AM 120 (tvåhjulig moped), AM 121 (lätt fyrhjuling/mopedbil) och T (traktor som inte är en trafiktraktor). Du får endast köra det fordon för vilket du har körkort. De gamla AM-körkorten gäller dock som tidigare.
- Det s.k. steg två byts ut mot en säkerhetsutbildning, som består av två delar och som ska genomföras på trafikskola innan förarexamen avläggs. Säkerhetsutbildningen ska, till olika delar, genomföras av den som tar körkort i grupp 1.
- Övningskörning får ske privat, i trafikskola eller kombinerat privat och i trafikskola. Om du vill övningsköra privat ska du ha en handledare. Handledartillstånd beviljas av polisen. En av förutsättningarna för att beviljas ett handledartillstånd är att sökanden har genomgått en handledarutbildning på en trafikskola och godkänts i ett teoriprov på motorfordonsbyrån. Handledartillståndet ska medföras vid övningskörning.
- För varje körkortskategori finns en läroplan som anger målen med förarutbildningen. Läroplanen gäller oavsett om du övningskör privat eller i trafikskola. Till hjälp under utbildningen har du en elevloggbok mot vilken du kontrollerar din kunskap. Elevloggboken ska vara ifylld och alla moment kontrollerade när du genomför förarexamen.
- Den som första gången beviljas ett körkort i kategori A, A1, A2 eller B får en prövotid på två år, vilket innebär vissa strängare påföljder vid trafikbrott.
- Körförbudstiderna för rattfylleri och grovt rattfylleri skärps till minst ett år för rattfylleri och minst två år för grovt rattfylleri.
- En möjlighet att beviljas körkort villkorat av alkolås införs i lagstiftningen.
- Körkort i kategori B ger även behörighet att framföra trafiktraktor på Åland.
För närmare information om hur du tar körkort från och med 1 mars se motorfordonsbyråns hemsida www.fma.ax.