Nya arter i EU:s förteckning över invasiva främmande arter
Från och med den 2 augusti har EU:s förteckning över invasiva arter utökats med 22 nya arter. Förteckningen omfattar nu sammanlagt 88 arter. Att importera, sälja, föda upp, odla eller på annat sätt sprida de arter som finns upptagna i förteckningen eller att släppa ut dem i naturen är förbjudet i hela EU.
Bland de växtarter som fogats till förteckningen återfinns bland andra vattenväxten musselblomma (Pistia stratiotes), som odlas som akvarieväxt, japansk träddödare (Celastrus orbiculatus), hakea (Hakea sericea) och syrenslide (Rubrivena (Koenigia) polystachya) som säljs som prydnadsväxter. Bland de djurarter som nu ingår i förteckningen finns däggdjursarterna axishjort (Axis axis) och Finlaysons ekorre (Callosciurus finlaysonii), ormarten Lampropeltis getula, grodarten afrikansk klogroda (Xenopus laevis) samt fågelarten rödgumpad bulbyl (Pycnonotus cafer). Till förteckningen fogades också sex fiskarter, däribland vitabborre (Morone americana) och mummichog (Fundulus heteroclitus). Ingen av de arter som fogats till listan har påträffats i naturen på Åland, men Lampropeltis getula och afrikansk klogroda hålls båda som sällskapsdjur inom EU, japansk träddödare och syrenslide odlas som trädgårdsväxter och musselblomma har odlats som akvarieväxt. De förbud och begränsningar som gäller de nya arter som tagits in i förteckningen trädde i kraft den 2 augusti – med undantag för de övergångstider som beviljades för afrikansk klogroda och musselblomma (två år efter utsatt datum, d.v.s. 2.8.2024) och japansk träddödare (fem år efter utsatt datum, d.v.s. 2.8.2027). Efter det får arterna inte föras in till Åland vare sig från EU eller från länder utanför EU, och det är även förbjudet att sälja dem som prydnads- eller akvarieväxter eller som sällskapsdjur. De som redan har ett sällskapsdjur som finns på listan får dock behålla djuret tills det dör naturligt, så länge som det förhindras från att föröka sig eller rymma ut i miljön.
För en fullständig lista på de arter som räknas som invasiva inom EU, se https://www.regeringen.ax/sites/www.regeringen.ax/files/attachments/pag…