Minister Perämaa diskuterade utsläppsrätter och havsbaserad vindkraft i Helsingfors


Minister Mats Perämaa besökte under fredagen Helsingfors för ett möte med miljö- och klimatminister Kai Mykkänen. På agendan för mötet stod diskussioner utsläppsrätter och havsbaserad vindkraft.
 

Mötet mellan ministrarna Perämaa och Mykkänen har varit under planering en längre tid och kunde nu genomföras på miljöministeriet i Helsingfors. Med på mötet från landskapsregeringens sida utöver minister Perämaa var också Ålands representant i Helsingfors Johan Ehn och tekniska samhällsstrategen Stefan Fransman.

– Landskapsregeringen har under mandatperioden som mål att regelbundet träffa våra kollegor i Helsingfors för diskussioner om aktuella frågor, allt för att skapa ett gott diskussionsklimat som för gemensamma frågor framåt, säger minister Mats Perämaa.
Under mötet diskuterades frågor kring havsbaserad vindkraft och möjligheterna att koppla upp kommande energiproduktion mot stamnätsägaren Fingrids nät.

– Diskussionen var mycket konstruktiv och vi är ense om vikten av att skapa förutsättningar för produktion av förnyelsebar energi till gagn för tillväxt och grön omställning. Arbetet fortsätter nu gemensamt med att skapa möjligheter för kommande projekt att koppla upp sig mot stamnätet, konstaterar minister Perämaa.

På mötet diskuterades också frågan om hur inkomsterna från handeln med utsläppsrätter ska fördelas mellan landskapet och riket efter det att bl.a. rederierna ansluts till systemet. Frågan har diskuterats på tjänstemannanivå utan att man lyckats hitta en lösning som bägge parter kan acceptera. Ärendet har förts till Ålandsdelegationen och man väntar nu svar på deras tolkning av läget.

– Syftet med dagens diskussion var att lyfta frågan på politisk nivå för att försöka hitta en lösning som gör att frågan kommer vidare. Jag upplever att diskussionen med min kollega minister Mykkänen var konstruktiv och lösningsorienterad. Dialogen fortsätter och vår målsättning är att tillsammans hitta en gemensam lösning, säger minister Mats Perämaa.