Minister Gunell deltog på nordiskt bygg- och bostadsministermöte

Nordiska ministerrådet ordnade ett bygg- och ministermöte 13.8.2024. 
Ordförandelandet i nordiska ministerrådet, Sverige, ledde genom minister Andreas Carlson (Kd) ministermötet.  

På agendan var bland annat rapportering av resultat och diskussion om slutsatser från det nordiska bygg- och bostadssamarbetet de senaste åren och hur bygg- och bostadssamarbetet bör organiseras och vad det bör fokusera på kommande år, diskussion och utbyte av erfarenheter om användning av befintliga byggnader istället för nybyggnation (med utgångspunkt i samarbetsprogrammet Nordic Sustainable Construction), rapportering om det nordiska arbetet gällande nya EURO-koder och samarbete kring ländernas kommande implementering av dem samt vilka åtgärder som vidtagits och vilka erfarenheter som finns gällande bostadssituationen och bostadsmarknadsfrågor i samband med emottagande av 
ukrainska flyktningar.

De senaste åren har Ålands landskapsregering deltagit aktivt i det nordiska samarbetet inom programmet för Nordic Sustainable Construction och även i det nordiska samarbetet kring harmonisering av byggreglerna i de nordiska länderna. Mer information om programmet hittas här: https://www.nordicsustainableconstruction.com/).

Särskild uppmärksamhet väcktes kring det faktum att vi på Åland har en hybridmodell i vår byggreglering som kombinerar finländska standarder och svenska Boverkets byggregler och där vi även i vår plan- och bygglagstiftning har inspiration från både Sverige och riket och även vissa lokala särdrag.

Åland lyfte även fram sin nya strategi för hållbart byggande som planeras antas i september av landskapsregeringen. Strategin är nu på remiss. Strategin har gemensamma målsättningar som de nordiska övergripande målsättningarna och prioriteringarna om klimat, klimatanpassningar, fossilfrihet, livscykelanalyser och återvinning och beredskap för väderfenomen påverkade av klimatförändringar.

Byggsektorn i Norden präglas av höga byggkostnader och en låg fart inom byggbranschen trots fortsatt stora behov av fler bostäder och hyresbostäder. Minister Gunell påpekade vikten av att främja byggande i trä och därmed stödja skogsnäringen.

En engagerad diskussion under mötet hölls när punkten om bostadsmarknadsfrågor och situationen för ukrainska flyktingar togs upp. De nordiska länderna var överens om att stödet till Ukraina och ukrainare behöver fortsätta uthålligt under en lång tid framöver - detta gäller både hjälp och support för de ukrainare som kommit till de nordiska länderna men också kommande stöd för återuppbyggnad av Ukraina. 
Minister Camilla Gunell utryckte starkt stöd för de nordiska ländernas stöd till Ukraina och berättade om de erfarenheter Åland har om bostadssituationen och att hjälpa Ukraina och de ukrainare som kommit till Åland.

Ålands befolkning har visat ett starkt engagemang för Ukraina och dess befolkning och idag finns 300-400 ukrainare i det åländska samhället. Boendet för dessa har fungerat väl och kommunerna och privat hyresvärdar har snabbt hjälpt till att ordna boenden.

Under mötet togs det beslut om att fortsätta det formaliserade nordiska samarbetet inom bygg- och bostadsministerfrågor de kommande två åren (2025-2027) och landskapsregeringen kommer att vara en aktiv del i flera av de samarbetet som nu kommer fortsätta.

Bild av de deltagande officiella representanterna (beskrivning av bilden, från vänster:  Erling Sande, Minister (Norge), Aðalsteinn Þorsteinsson, Permanent Secretary (Island), Andreas Carlson, Minister (Sverige), Karen Ellemann, Generalsekreterare (Nordiska ministerrådet), Mika Nykänen, Statssekreterare (Finland), Camilla Gunell, Minister (Åland) och Thomas Danielsen, Minister (Danmark).
Bild av de deltagande officiella representanterna (beskrivning av bilden, från vänster: Erling Sande, Minister (Norge), Aðalsteinn Þorsteinsson, Permanent Secretary (Island), Andreas Carlson, Minister (Sverige), Karen Ellemann, Generalsekreterare (Nordiska ministerrådet), Mika Nykänen, Statssekreterare (Finland), Camilla Gunell, Minister (Åland) och Thomas Danielsen, Minister (Danmark).