Miljökonsekvensbedömning för kortruttsprojekt ”västra Föglö”
Ålands landskapsregering beslöt den 23 april 2015 att göra en miljökonsekvensbedömning för kortruttsprojekt ”västra Föglö” detta då projektet omfattar en hamn avsedd för fartyg vars bruttodräktighet är 1350 eller mer (enligt 2 § 3 punkt LF (2012:50) om miljökonsekvensbedömning).
Det har tidigare gjorts en övergripande miljökonsekvensbedömning inom kortruttsutredning för framtidens skärgårdstrafik, som fastställdes 17.6.2014. Utredningen är övergripande där dagens trafiksystem jämförs med kortruttssystem. Den övergripande miljökonsekvensbedömningen baseras på befintligt underlag vilket inte är heltäckande gällande natur- och kulturmiljövärden. Enligt denna utredning finns det inte några hinder för att kunna gå vidare i utredningsarbetet gällande utbyggnad av västra Föglö.
För att kunna göra en mera detaljerat miljökonsekvensbedömning måste natur- och kulturinventeringar göras och vara med som underlag till bedömningen. Miljökonsekvensbedömningen kommer även att vara ett underlag för eventuella miljötillstånd.
Den 26.6.2015 kl. 19:00-21:30 kommer avgränsningssammanträde enligt LL (2006:82) om miljökonsekvensbedömning § 9 att hållas i Brandkårshuset, Degerby, Föglö för att avgränsa vilka alternativ, miljöaspekter och konsekvenser som utredningen ska omfatta.
Envar har rätt att delta i sammanträdena samt att ställa frågor och ge förslag på vilka alternativ, miljöaspekter och konsekvenser som bör ingå i bedömningen. Detta är även ett tillfälle för allmänheten att bidra med information om lokala värden som kan vara av vikt för utredningen.
Vid sammanträdet ges en presentation av ärendet och förslag till alternativ och vilka miljöaspekter och konsekvenser som kommer att ingå i MKB:n. Dessutom ges en presentation av vad som framkommit vid rådgivande kontakter med berörda beslutande myndigheter i Föglö, Lumparlands kommuner samt landskapsregeringen. Delgivningen anslås på berörda myndigheters anslagstavlor under tiden 5.6 -26.6.2015.
MKB-ansvarig är Ålands landskapsregering. Närmare upplysningar ges av projektansvarige Ian Bergström, telefon +358 18 25000 eller e-post ian.bergstrom@regeringen.ax
Mariehamn den 29 maj 2015
Projektansvarig
Ian Bergström
Nr 334 I1
ÅLR 2015/3355