Mediebevakning under september 2016
Landskapsregeringens kontor i Helsingfors och Stockholm följer med och bevakar vad som skrivs om Åland i finsk och svensk media. Nedan finns smakprov av vad som har varit de dominerande nyheterna i respektive land under september månad.
Finland: Försvarspolitik, häxor och boxning
Under september månad kom mediabevakningen med hjälp av Meltwater Finland igång igen efter ett uppehåll sedan juni månad. Det är en utmaning att få till stånd ett lagom filter för att fånga upp de mest relevanta händelserna. En sammanfattning av vad som skrivs om Åland i de fastländska tryckta och digitala medierna kommer att presenteras vid månadsskiftet varje månad. Det som i huvudsak synts mest i medierna under den senaste månaden är händelser som rör samhälle och politik, sport och film.
- De nordiska statsministrarnas möte på Åland den 27-28 september fick stor uppmärksamhet i fastländska medier med sammanlagt 234 träffar. Här rapporteras alla inlägg där Åland omnämns fastän själva sakfrågan i artikeln inte berör Åland. Andra samhällsfrågor som rör Åland och som har fått synlighet är frågor som rör försvaret och den säkerhetspolitiska debatten. En del av nyheterna handlar om båtskatten. Medierna har också noterat nomineringen av Britt Lundberg till president i Nordiska rådet för den kommande perioden.
- På sportsidorna har det varit livligt med omkring 100 träffar på IFK Mariehamn och Robert Helenius. Runt den 10 september kan man se en topp gällande sportnotiser som handlar om proffsboxningsmatchen mellan Robert Helenius och Konstantin Airich. Robert Helenius vann matchen på under en minut, medan det tog åtskilliga minuter för undertecknad att sortera nyhetsinflödet som handlade om matchen. Andra sporthändelser som fått stor synlighet är IFK Mariehamns spel i den finländska fotbollsligan.
- På kultursidorna har Åland också fått positiv publicitet i och med biopremiären av filmen Djävulens jungfru den 9 september. Filmen spelades in på Åland och många medier har uppmärksammat att filmen som utspelar sig på Åland bygger på historiska händelser.
- I medier om näringslivet har det skrivits om bl.a. företagen Shipit Ab, Plasto och Orklas Chipsfabrik.
Sverige: Rekordmånad med dubbelt så många artiklar som normalt
Mycket av den ökade publiciteten kan tillskrivas statsministermötet 27-28 september.
- På Gotland fortsätter man att titta på Åland som ett exempel för den egna samhällsmodellen. 1 september gör svenska liberalerna ett debattinlägg i helagotland.se med rubriken ”Våga släppa förtöjningarna till fastlandet” Ett citat ur inlägget: ”Nej, tänk om vi istället skulle kräva att få lossa förtöjningarna till fastlandet och kräva en större självständighet än i dag. Vad kan vi då göra? Vi kan kräva att bli mer självständiga. Chansen är nu! Kanske mer som Åland”
- Hyper-Loop mellan Stockholm och Helsingfors fortsätter att fachinera. Den 5 september är det Upsala Nya Tidning som hakat på skrivandet och bedömer restiden till 28 minuter.
- Den 7 september är tidningen Land med att uppmärksamma den åländska pizzan med sjöfågeln skarv som fyllning. Nyheter kommer den påföljande veckan att synas ibland annat Aftonbladet, Dagens Industri, SVT, Svenska Dagbladet och flera lokaltidningar. Pizzan får genomgående gott betyg.
- Den 15 september börjar det även synas i pressen om det annalkande statsministermötet på Åland. Nyheten är än så länge kortfattad eftersom det endast gått ut om pressackreditering.
- 19 september börjar digitala tidningar som Mynewsdesk att intressera sig för ett skivsläpp av Julia Clara. Julia som heter Carlsson i efternamn upptäcktes redan den 9 juni av landskapsregeringens Sverigekontor som hade henne som artist vid självstyrelsedagsfirandet.
- Dagens medicin har den 22 september den oroande nyheten att AT-tjänstgöringen för blivande läkare från Sverige ska inskränkas. Ålands centralsjukhus är beroende av den resursen. Förhandlingar pågår för att lösa problemet.
- Slutet av månaden domineras förstås av nyheter kring statsministermötet på Åland 27 – 28 september. Namnet Åland förekommer även i artiklar som berör helt andra saker men där man angett att intervjun ägde rum på Åland. Under två dagar har ca 200 artiklar om Åland publicerats.
Totalt är september 2016 den månad som hittills gett störst Ålandsexponering i Sverige sedan mediabevakningen startade.