Mandatfördelningen i Europaparlamentet
Idag, tisdagen den 23 januari, har Europaparlamentets konstitutionella utskott antagit sin position om Europaparlamentets framtida sammansättning. Utskottet hade i uppgift att se över parlamentets sammansättning redan i slutet av 2016 för att inför mandatperioden 2019-2024 hitta ett system som är mer rättvist. Problemet som ska åtgärdas är att ledamöter från de stora länderna representerar långt fler medborgare än ledamöter som väljs från mindre befolkade länder.
I och med Brexit fick översynen en ny dimension, nu har utskottet också tagit ställning till vad som händer med de 73 platser som blir lediga när Storbritannien lämnar EU. Utskottets position är i enlighet med det förslag som rapportörerna lade i september 2017, där det föreslogs att 22 av de brittiska mandaten omfördelas för att garantera att inga medlemsländer förlorar ett säte i denna process. Den föreslagna fördelningen innebär att Europarlamentet minskar till 705 ledamöter, men att inget land förlorar mandat. Enligt förslaget får
Det konstitutionella utskottets position var väntad och resultatet är i stort sett bra för Åland, då det 14:e mandatet till Finland har klarat det första steget i lagstiftningsprocessen. Dock kommer den transnationella vallistan på grund av storpolitiska allianser i rådet att försvåra förhandlingarna. Innan allt är klart finns det fortfarande en risk att även mandatfördelningen omfattas av en större kompromiss. Europaparlamentet tar ställning till utskottets förslag i plenum den 7 februari 2018.
För Ålands del var detta ett positivt resultat som ger oss möjligheten att jobba vidare på den inslagna linjen att få Finland att respektera sina tidigare löften att säkra åländsk representation i Europaparlamentet när Finland tilldelas ett ytterligare mandat. Vi fortsätter jobba på det, säger EU-ansvariga kansliminister Nina Fellman.
Efter att Europaparlamentet antagit sitt förslag skickas det till Europeiska unionens råd där EU:s medlemsländer ska ta ställning till förslaget.
En delseger helt klart men vägen till målet är både lång och krokig, konstaterar lantrådet Katrin Sjögren
Ytterligare information:
Katrin Sjögren, lantråd
Telefon +358 25370 eller +358 457 5295100 eller katrin.sjogren@regeringen.ax
Nina Fellman, kansliminister
Telefon +358 25379 eller +358 40 8360220 eller nina.fellman@regeringen.ax
Julia Lindholm, specialrådgivare
Telefon +32 476 943 529 eller julia.lindholm@formin.fi