Luxemburg stöder solenergiprojekt i Finland genom EU-mekanism

Genom EU:s nya finansieringsmekanism för förnybar energi finansierar Luxemburg projekt för förnybar energi i Finland och Estland med 52,4 miljoner euro. De projekt som beviljas stöd väljs genom konkurrensutsättning som administreras av Europeiska kommissionen och CINEA. Även projekt som planeras att genomföras på Åland kan söka stöd.


Denna finansieringsmekanism (Kommissionens genomförandeförordning om unionens finansieringsmekanism för förnybar energi (EU) 2020/1294) erbjuder medlemsstaterna en kanal för genomförande av gemensamma projekt som förvaltas av kommissionen.

Inom mekanismen får ”den bidragande medlemsstaten”, i detta fall Luxemburg, i utbyte mot sin finansiering, 80 procent av produktionen under en period på 15 år i form av statistiska överföringar. ”Värdstaten”, i detta fall Finland, tillåter att projekt som finansieras genom mekanismen byggs på det egna territoriet och får den energi och de investeringar som producerats på detta sätt. På de projekt som stöds tillämpas till alla delar
den nationell lagstiftning.

Markmonterade solkraftprojekt med en effekt på 10–80 megawatt kan delta i anbudsförfarandet. Projekten med de lägsta prisen och som uppfyller ansökningshandlingarnas villkor för deltagande, har framgång i konkurrensutsättningen. För åländska projekt ska ansökande i samarbete med distributionsnätägaren försäkra sig om att det finns möjlighet för nätanslutning för den storlek av anläggning som planeras.

Ansökningsomgången för finansiering öppnades den 30 juli 2024. Ansökningstiden går ut den 4 mars 2025. Europeiska kommissionen och Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö CINEA (Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö) sköter konkurrensutsättningen av projekten. Kommissionen/CINEA sköter ansökningsomgången, utbetalningarna och andra praktiska frågor direkt med projektutvecklarna.

Följande villkor gäller för solkraftprojekt som genomförs i Finland:

  • Kapacitet 10–80 MWp, minimum fullasttimmar: 1000
  • Projektet ska vara färdigt, och anslutet till nätet senast den 4 mars 2027
  • På projektnivå är avverkning av skog och avyttring av jordbruksmark begränsad till maximalt 20 % av den yta som behövs för installation av solpaneler.

    För mer detaljerad information se ansökningshandlingarna som finnes via länk nedan.

    Cinea kan ordna ett infomöte senare i höst. Mer information om detta och närmare anvisningar för ansökan finns på EU:s webbsida samt Cineas webbsida.  Information om projekt som tidigare har beviljats stöd hittar du på denna webbsida

    Närmare upplysningar ges av specialsakkunnig Kati Veijonen: kati.veijonen@regeringen.ax, telefonväxel 25 000.