Landskapsregeringens följer upp ”Tillgänglighetsarbetet”
År 2013 antog landskapsregeringen ett funktionshinderspolitiskt åtgärdsprogram ”Ett tillgängligt Åland” för perioden 2013-2016. En viktig fråga för regeringen är att säkerställa att man faktiskt går från ord till handling. Nu har landskapsregeringen gjort en uppföljning av det arbete som den egna förvaltningen, ÅHS och AMS utfört under programperiodens första tre år, år 2013-2015.
Ett perspektiv på utmaningen med att säkra en hållbar utveckling är tillgänglighet. De ålänningar och besökare som har någon form av funktionsnedsättning i kombination med att befolkningen blir allt äldre gör att behovet av ett tillgängligt samhälle ökar. Tillgänglighet är en nyckel till delaktighet i samhället, rätten till ett självständigt, jämlikt liv och ett led i målet att ratificera FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Utgångspunkt i ”Ett tillgängligt Åland” är att en del av åtgärderna i programmet ska användas till att undanröja nuvarande hinder på vägen mot delaktighet och jämlikhet. En annan del av åtgärderna stödjer långsiktig verksamhet som påverkar förverkligandet av rättigheter för personer med funktionsnedsättning och bekämpning av diskriminering av dem. Framförallt har åtgärder satsats på inom den egna förvaltningen för att personer med funktionsnedsättning fullt ut ska kunna tillgodogöra sig sina rättigheter.
Åtgärdsprogrammet togs fram av en grupp med representanter från landskapsregeringens olika avdelningar samt Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (Ams). Ålands handikappförbund och Handikapprådet i landskapet Åland var även aktivt med i arbetet och bistod med både förslag och sakkunskap. De åtaganden som respektive avdelning och myndighet påtagit sig är grunden för programmet och ansvaret för förverkligandet fördelas avdelningsvis.
"Uppföljningen visar tydligt att flera konkreta mål har nåtts på alla avdelningar, som ett led i att verkställa FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det är vi riktigt glada för. Landskapsregeringen vill framledes arbeta ännu mer tvärsektoriellt, så att varje fackavdelning känner sitt särskilda ansvar för tillgänglighetsfrågorna. Därför kommer också handikapprådet att ombildas till ett, mera tvärsektoriellt, råd för personer med funktionsnedsättning. ”Jag är särskilt glad över arbetet på näringsavdelningen och den tillgänglighetsinventering som görs inom ramen för "Team Åland"." Kommenterar socialminister Wille Valve.
Kontaktperson
Socialvårdsbyråns specialsakkunniga Gunilla Lindqvist, telefon +358 18 25266 eller gunilla.lindqvist@regeringen.ax