Avsiktsförklaringen undertecknades av Finferries VD Håkan Fagerström och Infrastrukturminister Camilla Gunell.

Landskapsregeringen ingår avsiktsförklaring för skärgårdstrafiken

Ålands landskapsregering har idag den 22 augusti ingått en avsiktsförklaring med Finferries gällande skapandet av ett gemensamt bolag, med syftet att idka trafik i den åländska skärgården. Parterna har för avsikt att förvärva ett gemensamt 50/50 ägt bolag vars namn skulle vara ”Ålands Skärgårdsrederi Ab” med marknadsföringsnamnet ”Axferries”. Bolagets hemort ska vara Mariehamn.

– Avsiktsförklaringen möjliggör en nivåhöjning som bättre rustar oss för att möta framtiden. Vi ser nu fram emot att bygga upp en konkurrenskraftig och hållbar organisation med förutsättningar att bäst tjäna det åländska behovet av skärgårdstrafik, säger Fredrik Pettersson, Infrastrukturchef vid Åland landskapsregering. 

Landskapsregeringen ser avsiktsförklaringen som ett långsiktigt sätt att skapa stabilitet för skärgårdstrafiken och förnya flottan i linje med den gröna omställningen.

– Landskapsregeringen ser stora möjligheter att utveckla och förnya den åländska skärgårdstrafiken tillsammans med Finferries. Deras kompetens inom den gröna omställningen behövs också på Åland. Det här samägda rederiet blir en nystart inom åländsk sjöfart som långsiktigt kan arbeta för en klimatsmart, stabil och effektiv sjötrafik, säger Camilla Gunell, klimat- och infrastrukturminister.

Håkan Fagerström, verkställande direktör för Finferries och tillträdande styrelseordförande i det nya bolaget:

– Axferries mål är att stärka den åländska sjötrafiken och sjöfartsnäringen samt sträva efter skärgårdstrafik med nollutsläpp. Vi ser framemot att få arbeta målmedvetet mot det gemensamma målet och bidra med den kunskap och erfarenhet vi har gällande miljöarbete.

Presskonferens vid tecknandet av avtalet.

Håkan Fagerström, VD Finferries, Infrastrukturminister Camilla Gunell samt Fredrik Pettersson, avdelningschef för Infrastrukturavdelningen under presskonferensen.