Jordförvärvslagstiftningen revideras
Landskapsregeringens arbetsgrupp för modernisering av näringsrätts- och jordförvärvslagstiftningen har nu överlämnat ett andra delbetänkande om revidering av landskapslagstiftningen om jordförvärvsrätt och jordförvärvstillstånd. Lagberedningen får nu i uppdrag att utarbeta ett lagförslag.
Landskapsregeringen tillsatte i februari 2020 en arbetsgrupp med uppdrag att utreda behovet av modernisering av näringsrätts- och jordförvärvslagstiftningen. Ytterligare tillsatte landskapsregeringen en parlamentarisk referensgrupp för arbetet i september 2020. Arbetsgruppen lämnade ett första delbetänkande om modernisering av näringsrättslagstiftningen i januari 2021 och ett lagförslag om reviderad näringsrätt planeras att överlämnas till lagtinget innan årets slut.
Arbetsgruppen har nu överlämnat ett andra delbetänkande om reviderad jordförvärvslagstiftning. Enligt förslaget ska relevanta bestämmelser som i dagsläget finns i landskapsförordningen (2003:70) om jordförvärvstillstånd överföras i uppdaterad form enligt nuvarande beslutspraxis till landskapslagen (2003:68) om jordförvärvsrätt och jordförvärvstillstånd. I samband med detta föreslås landskapsförordningen om jordförvärvstillstånd upphävas.
Näringsrätts- och jordförvärvslagstiftningen har inte reviderats på 20 år. Att modernisera det åländska nationalitetsskyddet har därför varit en viktig målsättning för den här regeringen. Det återstår ännu mycket innan vi är i mål med det arbetet men arbetsgruppens två betänkanden är stora steg på vägen. Jag vill rikta ett stort tack till arbetsgruppen och referensgruppen för deras arbete så här långt, säger vicelantrådet Harry Jansson.
Det övergripande syftet med reformen är att stärka rättssäkerheten. Enligt förslaget utvidgas inte jordförvärvsrätten men det blir i vissa situationer enklare att erhålla jordförvärvstillstånd. Till de viktigaste förslagen hör att det inte längre föreslås finnas några begränsningar för personer som har vuxit upp på Åland att förvärva attraktiva eller känsliga strandområden så länge som markområdet inte överstiger 4 000 m2. Det föreslås även bli enklare för bolag att förvärva mark som finns på detaljplanerat område för näringsutövning. För detta ska endast krävas att en styrelsemedlem har hembygdsrätt eller varit bosatt i landskapet i minst fem år (idag ska 2/3 av styrelsemedlemmarna uppfylla motsvarande krav). Regelverket föreslås dock inte lindras för bolag som bedriver försäljning eller uthyrning av fastigheter. Ytterligare föreslås centrala begrepp i lagstiftningen definieras tydligare.
I och med att betänkandena nu har överlämnats är arbetsgruppens uppdrag avslutat. Den parlamentariska referensgruppen med medlemmar från samtliga lagtingspartier fortsätter sitt uppdrag fram tills dess att lagförslagen om reviderad näringsrättslagstiftning och reviderad jordförvärvslagstiftning överlämnats till lagtinget.
Arbetsgruppens medlemmar:
Harry Jansson (ordförande), rättschef Michaela Slotte, lagberedare Sören Silverström, jurist Sophie Mecklin (t.o.m. 2.10.2020), rättssakkunnig Pamela Baarman, jurist Ellinore Lindberg och t.f. rättssakkunnig Rasmus Lindqvist (fr.o.m. 13.10.2020).
Referensgruppens medlemmar:
Harry Jansson (ordförande, Centern), Katrin Sjögren (Liberalerna), Jesper Josefsson (Centern), Marcus Måtar (Obunden samling), Mika Nordberg (Moderaterna), Nina Fellman (Socialdemokraterna) Pär Eriksson (Hållbart Initiativ), Stephan Toivonen (Åländsk Demokrati) och Folke Husell (Ålands Framtid).
Kontaktpersoner:
Harry Jansson, vicelantråd
harry.jansson@regeringen.ax
+358 457 313 5296
Rasmus Lindqvist, t.f. rättssakkunnig
rasmus.lindqvist@regeringen.ax
+358 18 25193