Öfvergårds Anna och Jan Alm framför det mobila musteriet.

Investeringsbidrag gjorde att äppelodlare kunde investera i mobilt musteri

Öfvergårds i Tjudö har fått investeringsbidrag för ett mobilt musteri

Så här svarar Anna och Jan Alm på våra frågor

Bakgrund

Öfvergårds i Tjudö har investerat i ett mobilt musteri. De mustar egna äpplen till sortren äppelmust och kan erbjuda tjänster åt andra genom att musta äpplen antingen hemma på gården eller på kundens gård. Öfvergårds har 4 hektar egna äpplen och 0,8 ha dragväxter för bin. Äppelmusten är tillverkad helt utan tillsatsämnen. Öfvergårds odlar enligt IPM (Integrated pest management) och strävar efter att ha så bra balans som möjligt mellan skadeinsekter och nyttoinsekter i trädgården. De strävar till att använda så lite bekämpningsmedel som möjligt.

Berätta om det mobila musteriet.

Vi har tidigare år hyrt mobilt musteri från Sverige och Finland och år 2019 köpte vi ett eget mobilt musteri från Österrike. Vi ansåg att nyttan med en egen vagn är större än att bygga ett musteri i ett hus. Musterivagnens maskiner går på starkström och pastören på brännolja. Det mobila musteriet är en livsmedelsgodkänd lokal ombord på en modern släpvagn som man kan dra efter en bil eller i vårt fall efter en traktor. Ombord finns bl.a. vattenbad, kross, press och tappställe. All must pastöriseras.

Hur många liter must producerar ni per år?

2019 var första året som det mobila musteriet var i bruk och då producerade vi ca. 7000 liter. Vi räknar att det blir mera must år 2020 och framåt.

Hur många sorters äpplen använder ni?

Vi odlar 15 sorters äpplen och mustade 8 sorters äpplen av första klass år 2019. Vi sålde ca. 2/3 av alla äpplen till Ålands trädgårdshall. Vi säljer även äpplen direkt till kunder, bl.a. på marknader och REKO och till personer som hyr ett äppelträd hos oss.

Vilka sorter är mest populära?

Det varierar år för år. Årets mest populära äppelmust är Santana.

Hur många privatpersoner har anlitat era mustningstjänster under det senaste året?

Vi räknar med att komma igång på allvar först under år 2020.

Fungerar det mobila musteriet som planerat?

Ja, musteriet fungerar över förväntan och försäljningen har gått bra. Pressresterna har blivit mat till kor och rådjur.

Anna Alm bredvid det mobila musteriet
Anna Alm bredvid det mobila musteriet

Har ni mustat utanför gården?

I och med att vi fick det mobila musteriet först i slutet av augusti 2019 och det var mitt i äppelskörden hade vi inte möjlighet att musta utanför gården. Men i framtiden är det möjligt. Det skulle t.ex. vara roligt att ta det mobila musteriet till torget i Mariehamn och där skulle privatpersoner kunna komma med sina äpplen till oss. Vi skulle kunna musta kundernas äpplen på plats. Det skulle vara en trevlig happening och turistattraktion.

Kan ni musta annat än äpplen?

Ja vi kan musta morötter, rödbeta och vindruvor. Detta ligger i tiden som en hälsotrend. I och med att anläggningen nu finns på plats kan vi på allvar produktutveckla.

Har försäljningen och verksamheten i lokalerna för gårdsförsäljning börjat?

Vi håller på att renovera ett av uthusen som ska bli en gårdsbutik och ett musteriprovningsrum. Vi tar även emot turister på gården som får se äppelodlingarna och delta i äppelmustprovningar. Vi kallar det äppelsafari, vilket är mycket uppskattat bland kunderna. Vi tar även emot smågrupper och privatpersoner.

Anna och Jan Alm i Äppelodlingen
Anna och Jan Alm i Äppelodlingen

Hur går försäljningen?

Försäljningen går bra och våra produkter är efterfrågade.

När har ni öppet och var kan man köpa era produkter?

Vi säljer våra varor i delikatessbutiker på Åland, i Finland och i Sverige, på marknader och direkt till kund. Vi planerar att börja exportera till Finland och Sverige. Man kan kontakta oss på Öfvergårds webbplats.

Hur många personer arbetar i företaget?

Det är vi två som arbetar i företaget och så får vi hjälp av familjen vid plockningen av äpplena.

Hur stor procent av investeringarna har ni fått från EU respektive landskapet?

Det var en dyr investering som var avgörande för oss. EU och landskapsregeringen stod för 30 % av kostnaden och Finnvera borgade lånet.

Hur viktigt har EU-bidraget varit?

Mycket viktigt och vi skulle inte kunnat investera utan bidragen.

Skulle ni ha satsat på dessa investeringar om EU-bidraget inte funnits?

Det skulle ha dröjt mycket längre tid innan vi skulle kunnat ha investerat om inte EU-bidraget fanns.

Hur ser ni på framtiden för ert företag?

Vi ser positivt på framtiden och hoppas kunna leva helt på avkastningen från gården. Vi tror att både ålänningar och turister uppskattar närproducerad sortspecifik äppelmust pressat av första klass äpplen, äppelsafari och äppelmustprovning.

Faktaruta

Stöd för investeringar till lantbruksproduktion och livsmedelsförädling. Programmets målsättning är att bidra till en hållbar ekonomisk och smart utveckling, fokusera på produktivitet och hållbarhet. Programmet ska även ge lönsamma och livskraftiga lantbruksföretag, ett aktivt lantbruk och en attraktiv landsbygd. Programmets främsta prioritet är att säkerställa en tillräcklig primärproduktion och på så sätt se till att det finns livsmedel för konsumenterna och råvaror för Ålands livsmedelsindustri.

Det här är en intervju i en serie intervjuer med företagare och organisationer som tack vare att de fått EU-bidrag kunnat utveckla sin verksamhet.