Information om injicering av Botuliniumtoxicum

Botuliniumtoxicum är ursprungligen ett isolerat gift från bakterien Clostridium, och är ett av de starkaste av alla nervgifter. Man använder det i små mängder mot olika neurologiska sjukdomar. Det finns botulinium med olika handelsnamn och för att injicera detta krävs alltid en läkarordination i Finland. Som komplikation kan botulinium, om det injiceras utanför önskat område, orsaka förlamning i andningsmuskulatur och svalg. Komplikationen är livshotande.

Tillsynsmyndigheten Valvira har gett ett nytt direktiv angående botulinium. Valvira anser att injicering av botulinium är en åtgärd som kräver medicinsk kunskap. En botuliniumbehandling räknas som en hälso- och sjukvårdstjänst eller liknande tjänst, vilket är tillståndspliktigt ifall det är fråga om bolag enligt lagen om privat hälso- och sjukvård. Tillstånd ska sökas från Ålands landskapsregering.

En självständig yrkesutövare ska göra en anmälan till landskapsregeringen. Tillstånd eller anmälan krävs även om det injiceras i estetiskt syfte.

Den som injicerar botuliniumtoxicum ska vara yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvård och vara legitimerad i Finland. Ansvaret för injicerandet hör dock alltid till den ordinerande läkaren som kan delegera uppgiften till en annan yrkesutbildad person som har tillräcklig injiceringskunskap/utbildning t.ex. sjukskötare och hälsovårdare.

Detta innebär att andra, än de som uppfyller ovannämnda krav, måste sluta injicera botulinium oberoende av syftet. Att producera hälso- och sjukvårdstjänster utan tillstånd eller utan anmälan är brottsligt enligt strafflagen.



Lagrum

- Självstyrelselag (1991:71) för Åland 27 § punkt 30

- Republikens presidents förordning (2010/:2) om vissa förvaltningsuppgifter inom hälso- och sjukvård

- Lagen om privat hälso- och sjukvård (FFS 1990/152)

- Lag om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvård (FFS 1994/559)

- Strafflagen (FFS 1889/39)

Kontakt

Närmare information ger specialsakkunnig Ulla-Liisa Latvala vid hälso- och sjukvårdbyrån,

telefon +358 18 25265 eller e-post ulla-liisa.latvala@regeringen.ax