Indexjustering av medieavgiften för år 2025

Landskapsregeringen har beslutat om indexjustering av medieavgiften för privatpersoner för år 2025. Den nya avgiften är 127 euro per år. Medieavgiften finansierar radio och tv i allmänhetens tjänst på Åland.

Enligt landskapslagen (2019:103) om medieavgift (medieavgiftslagen) ska landskapsregeringen årligen fatta beslut om en justering av medieavgiften i enlighet med förändringen i levnadskostnadsindex. Det justerade beloppet ska uppbäras följande skatteår. Den årliga förändringen ska enligt medieavgiftslagen beräknas enligt poängtalet för levnadskostnadsindexet för januari innevarande år och för januari föregående år. Det justerade beloppet ska avrundas till närmaste hela euro. 

Mellan januari 2023 och januari 2024 steg levnadskostnadsindexet med 3,25 %. Följaktligen har landskapsregeringen i enlighet med medieavgiftslagen beslutat att justera medieavgiften från nuvarande 123 euro/år till 127 euro/år. 

Medieavgiften betalas av alla privatpersoner som fyllt 18 år, har sin hemkommun på Åland och som har över 14 000 euro i inkomst under skatteåret. Avgiften ingår i förskottsinnehållningsprocenten på skattekortet eller i förskottsskatten. 

Medieavgiften ska enligt medieavgiftslagen finansiera radio och tv i allmänhetens tjänst på Åland. Ålands Radio och Tv Ab ansvarar för den allmännyttiga radio- och televisionsverksamheten, i vilken även ingår utsändningarna av SVT, SR, Sveriges TV4 samt YLE på Åland.