Handel med sälprodukter förbjuds

Det finska och svenska undantaget från EU:s förbud att handla med sälprodukter kommer slopas. Det står klart efter att EU-ländernas ambassadörer godkänt resultatet från förhandlingarna mellan Europaparlamentet och medlemsländerna.

Sedan 2009 har ett allmänt förbud funnits inom EU med syfte att begränsa importen av produkter från storskalig och kommersiell säljakt i främst Kanada. I det ingick ett undantag för sälprodukter som härstammade från hållbar marin förvaltning, till exempel skyddsjakt. Undantaget var anpassat för Sverige och Finland där säljakt reglerades nationellt. I juni 2014 meddaled världshandelsorganisationen WTO att undantaget var diskriminerande och måste tas bort. I februari i år presenterade EU-kommissionen ett förslag till revidering av reglerna och förhandlingarna har pågått sedan dess. Senast 18 november ska WTO:s beslut vara implementerat.

Den 25 juni enades Europaparlamentet och EU-länderna om en ny lagtext. Undantaget som möjliggjort att sälprodukter som härstammat från sälar jagade på bland annat Åland tas bort. Det inte längre tillåtet att sälprodukter genererar inkomster. Däremot får de ges bort eller användas för eget bruk. Kommissionen ska senast 31 december 2020 lämna en rapport till Europaparlamentet och medlemsländerna där de utvärderat hur förordningen implementerats och om den uppfyller sitt syfte.

– Tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet, samt Sverige, Estland och Danmark har landskapsregeringen jobbat hårt för att behålla undantaget. Förbudets syfte är att skydda den allmänna moralen i EU, och att kassera annars användbara djurprodukter är varken moraliskt eller i enlighet med principer om biodiversitet. Vi är tacksamma för det stöd vi fått i Europaparlamentet och sätter nu vårt hopp till den kommande revideringen, kommenterar landskapsregeringens rådgivare Julia Lindholm efter tisdagens möte.

Resultatet av förhandlingarna ska formellt antas av Europaparlamentet och ministerrådet i höst. Vid tisdagens möte indikerade Finland att de vid höstens möte kommer avstå i voteringen. Finlands ambassadör Marianne Huusko-Lamponen framförde sedan att om Åland haft rätt att rösta hade de röstat emot. Även Sverige meddelade att de avser rösta emot.

– Vår reservation är principiell, Åland har som bekant inte möjlighet att delta i själva voteringen. För landskapsregeringen är den reviderade förordningen inte acceptabel. Den åländska säljakten drabbas oproportionerligt och begränsar tillvaratagandet av sälarna. Därför var det viktigt för landskapsregeringen att tydligt ta avstånd från resultatet av förhandlingarna redan vid tisdagens möte, säger Lindholm.   

 

Mer information:

Julia Lindholm, specialrådgivare i EU

Tel. +32 476 943 529 eller julia.lindholm@formin.fi