Besök i Lagtingets plenisal. Foto: Johan Ehn/Ålands landskapsregering

Gränsbevakningens högsta ledning på Ålandsbesök

Under fredagen den 13 september besökte gränsbevakningens högsta ledning med generallöjtnant Pasi Kostamovaara i spetsen Åland på inbjudan av lantrådet Katrin Sjögren. 


I Kostamovaaras följe fanns också gräns- och sjöavdelningens chef brigadgeneral Matti Sarasmaa, regeringsrådet Sanna Palo från Inrikesministeriet, chefen för Västar Finlands Sjöbevakningssektion kommodor Marko Tuominen, avgående stationschef för Ålands Sjöbevakningsstation kaptenlöjtnant Kim Westman samt tillträdande stationschef kaptenlöjtnant Axel Ramberg. Enligt tradition möts självstyrelsens och gränsbevakningsväsendets högsta ledning årligen till ett möte för att diskutera gemensamma frågor. Vart annat år möts man på Åland och vart annat år i riket. Detta år var det lantrådets tur att bjuda in till ett möte på Åland.

– Jag upplever att vårt samarbete med gränsbevakningsväsendet på alla nivåer fungerar ypperligt bra och jag är övertygad att en av orsakerna till detta är att vi regelbundet träffas och diskuterar som idag. Vårt samarbete på det lokala planet, med Ålands Sjöbevakningsstation fungerar även det friktionsfritt vilket vi särskilt kan tacka stationschef Kim Westman och hans kompetenta kolleger för, säger lantrådet Katrin Sjögren. 

Mötet inleddes med att lantrådet informerade om aktuella frågor på Åland. Därefter presenterade generallöjtnanten en överblick över det gångna året samt en aktuell lägesbild ur deras perspektiv. Ålands representant i Helsingfors Johan Ehn (tillika tjänstledig chef för Alarm- och lägescentralen) gav en övergripande bild av hur den åländska civila beredskapen är planerad och uppbyggd. Därefter vidtog en rundvandring i Polishuset där överkommissarie Benjamin Fellman presenterade den åländska polisens verksamhet. Ett besök i Alarm- och lägescentralen hanns också med. 

Efter lunchen besökte sällskapet Bergskyddet, där Ålands Ledningscentral är tänkt att husera vid en kris, för att bekanta sig med lokaliteterna och fortsätta diskussionerna om den civila beredskapen på Åland. 

– Tillfällen som dessa, där vi på ett brett plan utbyter information och erfarenheter samtidigt som vi ges tillfälle att diskutera hur vi kan möta olika utvecklingsbehov och utmaningar är ovärderliga. Jag kan konstatera att vår relation med gränsbevakningsväsendet kunde tjäna som förebild för hur andra samarbeten mellan statsmakten och självstyrelsen kan fungera, säger lantrådet Katrin Sjögren. 

Under besöket tackade lantrådet Sjögren också generallöjtnant Kostamovaara, som vid årsskiftet avgår med pension, för ett mycket gott samarbete. 

Från åländsk sida deltog förutom lantrådet, talman Jörgen Pettersson, minister Ingrid Zetterman, förvaltningschef John Eriksson, rättschef Michaela Slotte, Ålands representant i Helsingfors Johan Ehn, landshövding Marine Holm-Johansson, överkommissarie Benjamin Fellman samt riksdagsledamot Mats Löfström