Fågelinfluensafallen ökar i våra närområden, utegångsförbud för fjäderfä och andra tamfåglar träder i kraft lördag 8.2.2025

Fallen av högpatogen aviär influensa (fågelinfluensa), ökar snabbt i Europa. Efter den relativt lugna fågelinfluensasäsongen ifjol, då det bara konstaterades ett fall i Finland, rapporteras nu fall av fågelinfluensa i Europa nästan dagligen. Sjukdomsutbrott förekommer både hos fjäderfä och vilda fåglar. Den 20 januari konstaterades fågelinfluensa av typ H5 hos en kaja i Åbo. Landskapsregeringen vill därför påminna om vikten av att skydda fjäderfä från smitta.

Utegångsförbudet för fjäderfä och andra tamfåglar träder i kraft lördagen den 8 februari 2025. Syftet med skyddsåtgärden, som pågår till slutet av maj, är att förhindra att fjäderfä och andra tamfåglar smittas av fågelinfluensa från vilda fåglar. Under förbudet mot utomhusvistelse (8.2 –31.5.2025) ska fjäderfä och andra fåglar hållas inomhus alternativt ska det område där fåglarna vistas utomhus skyddas med ett tillräckligt tätt nät eller på något annat motsvarande sätt, så att vilda vatten- och rovfåglar inte kommer i kontakt med fjäderfä. Detta skyddar tamfåglarna även mot andra smittsamma sjukdomar, såsom newcastlesjuka och salmonella. Förbudet mot utomhusvistelse gäller inte strutsar och emuer, friflygning av duvor och djurparker.   

Om fjäderfä eller andra tamfåglar under perioden för utegångsförbud hålls i utehägn som skyddats enligt anvisningarna, ska ägaren innan djuren släpps ut i utehägnet meddela Ålands miljö-, och hälsoskyddsmyndighet skriftligen. Anmälan behöver inte göras årligen förutsatt att väsentliga förändringar i arrangemangen inte skett. Mer information om hur tamfåglar ska skyddas mot fågelinfluensa hittas i Jord- och skogsbruksministeriets förordning om försiktighetsåtgärder för förebyggande av överföringen av aviär influensa mellan vilda fåglar och tamfåglar (369/2021). 

Vid upptäckt av symptom hos fjäderfä eller andra fåglar som tyder på fågelinfluensa, eller dödlighet som avviker från det normala, ska Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet eller landskapsregeringen omedelbart underrättas. Symptom av fågelinfluensa hos fjäderfä är till exempel minskad förbrukning av vatten och foder eller minskad äggproduktion. Om en smittsam djursjukdom upptäcks är det viktigt att kartlägga varifrån sjukdomen kommit och vart den riskerar att spridas. Aktuella uppgifter i djurregistret har en central roll i detta. Därför ska den som håller fjäderfä eller andra tamfåglar anmäla sin djurhållning till Livsmedelsverkets register. Vid väsentliga förändringar i djurhållningen, ändringar i djurägarens kontaktuppgifter eller om djurhållningen upphör, bör registeruppgifterna uppdateras.

Landskapsregeringen följer med fågelinfluensasituationen på Åland och i våra närområden. Eftersom fågelinfluensa vanligtvis sprids till ett område via vilda fåglar, ber landskapsregeringen allmänheten meddela myndigheterna om de påträffar massdöd av vilda fåglar eller enskilda döda rovfåglar så att prover kan skickas för analys.

Kontaktperson
Laura Ölander, veterinär vid landskapsregeringen
Miljöbyrån
Telefon: +358 (0)18 25461
E-post: laura.olander@regeringen.ax