Estlands öar besökte Åland
Vindkraft och grön energiomställning var huvudtemat när borgmästarna och energimyndigheten från våra grannar på Estlands öar besökte Åland.
Ösel, Dagö, Moon, Ormsö och Kynö i Estland har en rik historia med svenska rötter, även om det svenska språket håller på att dö ut på öarna. De står nu inför samma möjligheter och utmaningar som andra öar i Östersjön, till följd av den gröna energiomställningen. En delegation med borgmästarna och energimyndigheten på öarna kom därför till Åland för att lära sig mer om hur Åland arbetar med frågorna.
- Åland är ett mycket intressant område på grund av sin unika autonoma status. Befolkningen är lika stor som Ösel, men på Ösel finns en kommun medan Åland har 16. Båda lösningarna har sina positiva och negativa sidor, men jag tror att det kan vara utmanande och ta tid att hitta kompromisser mellan 16 kommuner när det gäller att genomföra utveckling och förändring, reflekterar Sulev Alajõe, chef för öarnas energimyndighet, med anledning av den gröna energiomställningen.
Som många andra länder vill även Estland exportera grön energi till Europa, och har pekat ut vattnen runt våra grannöar för etablering av havsbaserad vindkraft. Kommunerna på Estlands öar får ingen fastighetsskatt av vindkraftutbyggnaden, utan bara en fast ersättning från staten om vindkraftverken ligger närmare än 12 km från land. Energimyndigheten och kommunerna på öarna jobbar därför hårt på att få in elen och den potentiella framtida vätgasproduktionen till öarna, i konkurrens med Estlands fastland. Hur ska öarna kunna få ut så mycket som möjligt av den utbyggnad som förväntas ske runt dem?
- Våra gäster upplever att de ofta är i händerna på den estniska staten och skulle därför gärna ha mer inflytande över vattenområdena runt sig, elnätet och högskola för att kunna styra energiutvecklingen så att den dra hemåt. På så vis har vi bättre förutsättningar på Åland, vilket våra grannar uppmanar oss att förvalta väl, berättar Yvonne Österlund senior ingenjör vid Infrastrukturavdelningen.
Gästerna fick under sitt besök lära sig om vår autonomi och hur vi arbetar med hållbarhet både övergripande och inom energi- och transportsektorn, samt träffa våra energibolag och de vindkraft- och vätgasutvecklingsföretag som etablerat sig på Åland. Gruppen gjorde även ett besök till Mariehamns stad som berättade som sitt förtjänstfulla arbete med att göra staden mer attraktiv och hållbar, och till Högskolan på Åland där de både fick träffa den nya rektorn och se det nya energilaboratoriet i vilket eleverna kan lära sig mer om bl.a. vind- och solenergi och vätgasproduktion.
- Inom energisektorn ser jag att många utmaningar är lika på Ösel och Åland. På båda platser planeras de första havsbaserade vindkraftparkerna, antalet elektriska fordon behöver öka och många byggnader bör energieffektiviseras. Denna förändring tar tid och påverkas av bl.a. elnätets kapacitet och utbyggnad, konstaterar Sulev Alajõe avslutningsvis.
Samarbetet mellan öarna i Östersjön fortsätter för att stärka vår region i den energiomställning som vi alla står inför, och som ger oss såväl möjligheter som utmaningar.
Kontaktperson: Yvonne Österlund, senior ingenjör vid Infrastrukturavdelningen