Efterlängtad modernisering av lag om landskapets tjänsteinnehavare

Landskapsregeringen föreslår en ny lag om landskapets tjänsteinnehavare som ersätter den nuvarande tjänstemannalagen från 1987.  Lagförslaget innehåller följdändringar i underlydande myndigheternas lagstiftning och även en ny tjänstebrottslag för Åland och en blankettlag om ersättning vid olycksfall i arbetet.


Landskapsregeringen föreslår att tjänstemannalagen för Åland som är från 1987 upphävs och ersätts med en ny och moderniserad lag om landskapets tjänsteinnehavare. Lagförslaget innehåller följdändringar i underlydande myndigheternas lagstiftning och även en ny tjänstebrottslag för Åland och en blankettlag om ersättning vid olycksfall i arbetet.

Förslaget utgör ett första steg i processen att säkerställa att landskapsförvaltningen fungerar rättssäkert, modernt och effektivt. Nästa steg i processen kommer att vara att förnya lagstiftningen som reglerar ärendenas handläggning och beslutsfattandet vid Ålands landskapsregeringen och om den allmänna förvaltningen.

En av de största ändringarna är att anställningsförhållandena renodlas så att endast uppgifter som innebär utövande av offentlig makt ska skötas inom ramen för ett tjänsteförhållande. Idag är ca 84 procent av landskapsförvaltningens personal anställd i tjänsteförhållande, även personal som inte sköter uppgifter som innebär utövande av offentlig makt. Endast ca 16 procent av alla anställda är i ett arbetsavtalsförhållande.

Möjlighet till prövotid vid visstidsanställningar införs och i vissa fall möjlighet till förlängning av prövotiden. Vid utannonsering av en tjänst måste tjänsten lediganslås på en i förhand bestämd tid, minst 14 dagar, men maxtaket på 30 dagar slopas.

Krav på intyg över säkerhetsutredning införs för vissa typer av tjänster, som specificeras närmare i en landskapsförordning.

Landskapsregeringen föreslår vidare att alla bestämmelser om tjänstebrott samlas i en ny tjänstebrottslag för Åland. I lagen regleras bl.a. mutbrott, brott mot tjänstehemlighet och brott mot tjänsteplikt.

Lagen ska tillämpas på tjänsteinnehavare vid lagtinget, landskapsregeringen och myndigheter som är underställda dessa samt på tjänstemän i kommunerna, kommunförbunden och myndigheter som bildats för att sköta kommunala uppgifter; övriga personer som sköter offentliga förvaltningsuppgifter samt medlemmarna i landskapsregeringen, kommunstyrelserna, kommunfullmäktige eller något annat kommunalt organ samt andra förtroendevalda inom en myndighet.

Blankettlagen om ersättning vid olycksfall i arbetet innebär att försäkringsskyddet kommer att utvidgas att omfatta olycksfall som inträffat i distansarbete.