Bidrag möjliggjorde företagsinkubator
Intervju med projektledare Britt Biskop på projekt Business Lab
Britt Biskop svarar så här på våra frågor.
Bakgrund
Projektet är ett samarbete mellan Högskolan på Åland, Ålands Näringsliv, Ålands landskapsregering, Ålands Utvecklings Ab samt utvalda partnerföretag. Projektet bedrivs i ett nätverk med fyra partnerföretag som med stöd av dem möjliggör människor att utveckla sitt företag.
ERUF projektet erbjuder ett enkelt och resurseffektivt koncept som låter företagen koncentrera sig på att sälja sina varor och tjänster. Business Lab Åland är en plats för driftiga entreprenörer som vill utveckla sitt företag och arbeta för sin företagsidé. Målsättningen är att det finns 4–10 företag i labbet samtidigt. Konkurrenskraften hos små och medelstora företag är en viktig del av ett blomstrande och hållbart samhälle på Åland.
Berätta kort om projektet Business Lab.
Projektet Business Lab ligger under Högskolan på Åland. Åländska företag kan ansöka till Business Lab två gånger per år i januari och september. Det finns olika kriterier för att söka. Kriterierna är att det åländska företaget ska vara startat och företaget ska ha haft sina första kunder. Det spelar ingen roll om det är produkter eller tjänster företaget producerar. Efter att ansökningsförfarandet är klart väljs en del företag ut och de får då presentera sig för en urvalsgrupp. Sedan väljs 4–6 företag ut. Majoriteten av företagen är 1–5 personers företag.
Hur arbetar ni praktiskt?
Vi arbetar i en inkubatormiljö vilket betyder att företagaren får en kontorsplats, professionell hjälp med sitt företag och ett nätverk med arbetskamrater och bollplank på plats. Syftet är att arbeta med företaget hands on. T. ex kan en företagare vara bra att producera en vara eller tjänst men sämre på att försäljning. Då får företaget hjälp med att sälja och marknadsföra sina produkter eller tjänster genom bl.a. digitalisering.
När startade projektet?
Projektet startade år 2014.
Var kan man nå er?
Vi finns på Torggatan 8 i Mariehamn, telefon +3584573421120 Businesslabs webbplats eller via mail info@businesslab.ax
Vilken målgrupp vänder ni er till och vem kan kontakta er?
Alla åländska företagare som är beredda att arbeta i en inkubatorsmiljö ett år. Just nu borde det finnas ett stort intresse att paketera om sina produkter och tjänster för att nå nya marknader.
Kan man kontakta er om man redan har ett företag?
Ja, många företagare vill ventilera sin affärsidé före de ansöker till Business Lab.
Hur ofta kan man söka och bli antagen till Business Lab?
Vi har ansökningstid två gånger per år i januari och september
Hur många arbetar på Business Lab?
En projektledare som arbetar 20% och som coachar och hjälper företagare med att utveckla sitt företag.
Hur många företag finns i Business Lab just nu?
Vi har fyra företag i företagsinkubatorn.
Hur stor procent av finansieringen för projektet Business Lab har ni fått från EU?
Vi har fått 50 % finansiering från EU och 50 % från Ålands landskapsregering.
Hur viktigt har EU-bidraget varit?
Bidraget har varit en grundförutsättning för att starta upp projektet.
Hur ser du på framtiden för projektet?
Projektet slutar år 2021. Jag tycker att det är viktigt att denna typ av företagsinkubator finns på Åland. Värnar man om företagsutveckling på Åland så måste det finnas en inkubatorverksamhet.
Faktaruta
Programmets målsättning är att förstärka konkurrenskraften hos den breda basen av små och medelstora företag. Målet är ett gynnsamt företagsklimat där uppkomsten av nya företag och affärsprojekt främjas och där även redan etablerade företag utvecklas utifrån den kärnkompetens som finns i regionen eller företaget i enlighet med smart specialisering.
Det här är en intervju i en serie intervjuer med företagare och organisationer som tack vare att de fått EU-bidrag kunnat utveckla sin verksamhet.