Anmälnings- och kontaktförfaranden i socialvårdslagen, barnskyddslagen och äldrelagen
Genom socialvårdslagstiftningsreformen främjas samarbetet mellan socialvården, myndigheter och samhället i stort. Kännedom om personers behov av stöd, är en förutsättning för att kunna bedöma och ordna socialvård i rätt tid och omfattning.
Ny socialvårdslagstiftning trädde ikraft 1.1.2021. I och med detta utökades de situationer då yrkespersoner är skyldiga att anmäla eller kontakta socialvården. Detta innebär att vuxna personers behov av socialvård uppmärksammas.
Den huvudsakliga förändringen består i att vissa yrkespersoner och anställda blivit skyldiga att, när vissa kriterier uppfyllts, ta kontakt eller anmäla om vuxna personers behov av stöd till socialvården. En sådan kontakt grundar sig i första hand på samtycke, men om en vuxen person är uppenbart oförmögen att svara för sin omsorg, hälsa eller säkerhet ska kontakt tas utan dröjsmål även om personens samtycke inte kan fås.
Vad gäller barnskyddsanmälan, har en mindre anpassning till den nya socialvårdslagstiftningen skett, vilken inte ändrar på kriterierna för när en barnskyddsanmälan ska göras eller på vilka personer som är anmälningsskyldiga.
Även andra personer än de som är anmälningsskyldiga enligt socialvårdslagstiftningen kan ta kontakt med eller göra en anmälan till socialvården.
Kontaktpersoner
Specialsakkunnig Fredrik Rönnlund (socialvårdslagen)
fredrik.ronnlund@regeringen.ax, telefon +358 18 25146
Specialsakkunnig Tove Nylund (barnskyddslagen)
tove.nylund@regeringen.ax, telefon +358 18 25262
Specialsakkunnig Ann-Christine Österbacka (äldrelagen)
ann-christine.osterbacka@regeringen.ax, telefon +358 18 25241