De åländska studiebesöksdeltagarna utanför Korsnäs kommunkansli tillsammans med representanter för Korsnäs kommun, Forststyrelsen, och Vattenfall

Ålänningar fick insikter och information kring havsbaserad vindkraft 

Under tisdagen och onsdagen besökte en åländsk grupp med 26 deltagare kommunerna Björneborg och Korsnäs med målsättningen att få större kunskap om havsbaserad vindkraft. 


Studieresan initierades av infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell vid Ålands landskapsregering, med syftet att inhämta lärdomar från samhällen med erfarenhet av havsbaserad vindkraft. Med på resan var bland annat representanter från kommunerna Brändö, Kumlinge, Saltvik, Geta och Hammarland, inom vilkas gränser planläggning för allmänna vatten pågår i projektet Sunnanvind. Även företrädare för näringslivet, lagtingsmän och tjänstemän från projekt Sunnanvind deltog i studieresan.

I Björneborg informerade vice-stadsdirektör Lauri Kilkku om kommunens roll i processen med etablering av vindkraft, inklusive antagande av generalplan, beviljande av bygglov och medborgar-kommunikation. Esa Holttinen från bolaget Suomen Hyötytuuli, som har Finlands enda havsbaserade vindkraftpark, redogjorde för deras erfarenheter, inklusive demonstrationsprojekt samt det stora utvidgningsprojekt som företaget driver.

I Korsnäs redogjorde kommundirektör Christina Båssar för besökarna om Korsnäs kommuns roll i processen för utvecklandet av en havsbaserad vindkraftspark i kommunen. I Korsnäs har Forststyrelsen, som förvaltar statens allmänna vatten, genomfört en auktion för havsområden, där Vattenfall vann auktionen. Vattenfall och Forststyrelsen driver utvecklingsprocessen vidare i ett gemensamt bolag. Representanter för Forststyrelsen berättade om sina processer för Korsnäs-området och de övriga områden för vilka auktioner ska genomföras. Vattenfall redogjorde för sin verksamhet och den process som används för att hitta tekniska- och affärslösningar för att förverkliga projektet. Parken i Korsnäs beräknas vara i drift 2034. Ålänningarna fick även höra om VASEK, energiklustret i Vasaregionen, som arbetar för att utveckla det lokala näringslivet och samarbetet inom energisektorn i regionen, samt om Österbottens Förbund som berättade om hur den uppdaterade landskapsplanen (Landskapsplanen 2050) framarbetas. Kommundirektör Christina Båssar informerade även om hur kommunen arbetat med planläggning och medborgarkommunikation. Deltagarna besökte också platsen för en möjlig servicehamn för driftskedet av parken, där kommunen arbetar med sina samarbetsparter för vindkraftsparkens förverkligande.

– Besöken har varit mycket lärorika. Björneborg har erfarenheter vi kan lära av och i Korsnäs pågår nu arbetet på motsvarande sätt som på Åland. Det är planläggning, opinion och besvarande av frågor, undersökning av miljökonsekvenser, fåglar, fisket och planer på utveckling av servicehamn. Från politiskt håll vill man gärna att etableringen gynnar det lokala samhället och näringslivet så mycket som möjligt, berättar minister Gunell.

Avslutningsvis konkluderar infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell de två fullspäckade dagarna så här:

– Jag tycker det var en bra gemensam upplevelse för alla som deltog i studieresan och vi har fått både ny kunskap, kontakter och inspiration för fortsatt samarbete.