Ålandskontorets pressöversikt oktober 2015; Åland i finskspråkig media.

I oktober 2015 registrerades 629 medieträffar för sökordet Åland; 525 pressnotiser, 189 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 27 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 37 291 460.

Ekonomi, politik och samhälle

Kauppalehti (27.10.) hade stora artiklar om åländskt näringsliv i serien ”Framgångsrika 2015” som är en serie där varje län och dess framgångsrika företag presenteras i tur och ordning. Ålands topp 40 företag listades. Två åländska ”grand old men” presenterades; skeppsredare Ben Lundqvist som har två av släktens företag på 40-listan, Ångfartygs Aktiebolaget Alfa och Rederiaktiebolaget Hildegard med inalles nio tankers. Fast fartygen är utflaggade till Bahamas, liksom dotterbolagen, betalar de skatt i Finland.

Det fyra sidor långa illustrerade reportaget om Anders Wiklöf presenterar hur allt fick sin början och hur Wiklöf Holding imperiet ser ut idag. ”Jag har en kapitalists hjärna men en socialists hjärta”, säger han. Wiklöf har sympati för de mindre bemedlade i samhället, han säger sig själv ha varit en av dem. Wiklöf Holding är idag Nordens största företag som ägs av en endaste person. Wiklöf är också Ålands största skattebetalare och det är svårt att konsumera på Åland utan att en del inte skulle hamna i hans fickor. Han tipsar gärna unga hur bli framgångsrik företagare; det fordrar hårt arbete, man måste ha långsiktig planering och man skall sköta om sin personal.

Aamulehti presenterar Ålandsbanken och intervjuar verkställande direktör Peter Wiklöf om Ålandsbankens expandering. Ålandsbanken var den enda finska banken som under 1990-talets recession klarade sig utan bankstöd. Ursprungligen var banken endast för ålänningarna men efter bankkrisen ville banken expandera till ”grannländerna” Finland och Sverige. Fast de stora bankerna finns på Åland har vi en marknadsandel där som är över 50 % och mera är det inte vettigt att ha, säger Wiklöf. Vi är inte ute efter att konkurrera om de lägsta lånemarginalerna utan vi vill ge tid och bra betjäning till kunderna. Ålandsbanken är inte rädd för sin svenskspråkiga stämpel. Kontoret i Tammerfors har medvind, kontoret i Åbo är kanske det av kontoren som växer långsammast. Koncernen sysselsätter totalt ca 700 personer.

Turun Sanomat Koti hade en helsides artikel om Leakomatics smygläckagevarnare som varnar om vattenförbrukningen i hushållen inte fungerar normalt. Här intervjuas försäljningsrepresentanten Tuomo Siutila från Egentliga Finland. Produkten blev prisbelönt redan år 2005 men blev liggande på hyllan i butikerna på grund av ringa marknadsföring. Fabriken bytte strategi och har nu ett eget försäljningsnätverk i hela riket. Smygläckagevarnaren alarmerar om minsta lilla fuktskada och hushållen kan på det sättet undgå dyra, omfattande vattenläckage. Det åländska försäkringsbolaget Ålands Ömsesidiga gjorde i augusti en beställning på 7000 apparater. Apparaten kostar mindre än 2000 euro att installera och efter det kan man sova sina nätter i lugn och ro. Nästan alla försäkringsbolag ger rabatt på hemförsäkringarna om varnare finns.

Maaseudun Tulevaisuus gör ett helsidesreportage med vindkraft på Åland. På det soliga och blåsiga Åland finns det goda möjligheter att producera all energi på vind- och solkraft. För tillfället produceras en femtedel av all energi med vindkraft. Det kan om några år vara frågan om 70 % säger experten Ralf Häggblom på Ålands teknologicentrum (ÅTC). Åland vill bli ett modellområde för förnybar energi. För projektet söks anslag från staten och EU-finansiering. Häggblom hoppas att elbilar skulle komplettera helheten.

Föglö får fin reklam i en helsida i Turun Sanomat. Reportaget presenterar en idyllisk men livskraftig kommun med endast 600 invånare, av vilka ca 100 är ”invandrare”. Kommundirektör Niklas Eriksson vill gärna se mera inflyttare till Föglö. Arbetslösheten är sju personer och då befolkningen åldras behövs hela tiden unga, arbetsföra invånare. Föglö lockar barnfamiljer med bl.a, troligtvis Finlands lägsta dagvårdsavgift, högst 110 euro i månaden. Man ger även utlänningar privatlektioner i svenska. Då de nya invånarna får bättre kunskaper i svenska kan de avancera i arbetslivet. Föglö vill också i fortsättningen locka nya utländska invånare genom kampanjer men också få unga som flyttat bort p.g.a studier att återvända.

Nio tidningar hade en notis om lagtings- och kommunalvalet på Åland. Det konstaterades att liberalerna och centern vann valet och partierna fick sju platser var i lagtinget. Röstdrottning blev socialdemokraten Camilla Gunell med 296 röster. Invandringsfientliga Åländsk demokrati fick en plats. Röstningsprocenten var 70,3 %.

Jakt och fiske

Turun Sanomat har en stor illustrerad artikel om ”Åländsk jakt på skarv”. Reportaget är ett i raden för att ändra på de striktare förhållandena på fastlandet, där skarv inte får skjutas utan speciella undantagstillstånd. På Åland räcker det med åländskt jaktkort för att få tillstånd av landskapsregeringen att skjuta skarv. Jordbruks-och miljöministern Kimmo Tiilikainen har lovat tillsätta en arbetsgrupp för att lösa problem som skarven åstadkommer. På Åland sköts förra året ca 840 skarvar och i år kommer antalet att vara ungefär detsamma säger Robert Juslin på landskapsregeringen. Nästan hela artikeln är ett reportage om skarvjakt i sällskap med jägarna Viktor Eriksson och Johan Mörn. Efter jakten blir det smakprov vid lägerelden.

Sport

Fotbollen fick mest artiklar och resultattabeller i tidningarna också i oktober; totalt 210 sportnotiser av vilka 205 gällde fotboll. Tio notiser refererar till Ålandstidningen om att huvudtränaren Pekka Lyyski lämnar IFK Mariehamn efter denna säsong. Ilta-Sanomat har en artikel om Lyyski, där han på lek jämförs med ManUs tränare Sir Alex Ferguson. Lyyski säger att han är stolt och nöjd över den utveckling han fått till stånd under sin tid som tränare. IFK Mariehamns styrelseordförande Robert Söderdahl är tacksam för de 18 år Lyyski lotsat laget. Lyyski, 62, kommer knappast och att rulla tummarna fast han lämnar sitt kära lag. Han är inte rädd för nya utmaningar.

Turism och mat

Den traditionella strömmingsmarknaden, som anordnats ända sedan år 1743, gick av stapeln första veckan i oktober vid Salutorget i Helsingfors. Evenemanget samlar fiskare längs med hela kusten och från Åland. Där tävlas med strömmingsdelikatesser i olika klasser och i år vanns bästa kryddströmmingen av Leif Bergman från Åland. Grattis! (7 notiser)

Sex artiklar blev det i tidningarna om kocken Hanna Suonpää, hemma från Jyväskylä, som jobbar på Viking Graces á la carte restaurang tillsammans med Maarit Juvonen. Viking Line anordnade i början av året en tävling för sin kökspersonal, där uppgiften var att ta fram nya portioner med nordiska råvaror för fartygens menyer. Rederiet tog emot 76 recept och valde ut 17 recept som gick vidare till final. Suonpää har erfarenhet från tävlingar och kammade också nu hem vinsten i Vikings Pure Nordic Tastes final.

Maaseudun Tulevaisuus har ett reportage om superkocken Michael Björklund och Smakbyn. Här intervjuas Jenny Björklund som har ansvar för att allt fungerar men ansvaret för maten tar Michael. För finländarna är han kändiskocken som blivit vald till årets kock såväl i Finland som i Sverige. Dessutom är han bekant från det positiva programmet Strömsö. Finland som matland intresserar och erbjuder närproducerade kvalitetsråvaror. Jenny betonar vikten av kundbetjäning och att kunna berätta varifrån råvarorna kommer. Fint reportage om verksamheten och framtidsplanerna.

Turun Sanomat skriver en helsida om buren med champagne innehållande 500 flaskor Veuve Clicquot som sänkts ner i havsdjupet för ett 40-årigt försöksprojekt. Initiativtagaren Johan Mörn från Silverskär fick med sig Champagnehuset Veuve Clicquot och Universitetet i Reims, Frankrike i projektet.

Turun Sanomat skriver en helsida om ”äpplenas Åland”. Det är bråttom att skörda hundratusentals kilo äpplen på ett par veckor. I Finland produceras ungefär 5,5 miljoner kilo äppel och av dem härstammar över 60 % eller över tre miljoner kilo äppel från Åland. Majoriteten säljs på den inhemska marknaden. Tack vare moderna, syrefria förvaringsfaciliteter får vi njuta av saftiga, mjuka, inhemska äppel ända in på nästa år.

Sjöfart och försvar

”Fyra sätt att njuta av semester på Östersjöns fartyg” blev rubriken i tidningarna för att tipsa om kommande höstlovsprogram. (10 notiser) Kategorierna som presenterades var; program för barn, shopping, partysugna och lyxresenärerna.

Notisen med rubriken ”På havet blåser olika priser” fanns i tio tidningar. Tax free priser finns endast på fartyg som går via Åland medan man på linjen Vasa-Umeå säljer kvalitet istället för kvantitet. På linjen Helsingfors- Tallinn talar man om sjöpriser. Någon jämförelse över priserna fann inte i artikeln.

Sju tidningar skrev notiser med rubriken ” Hur gammal måste man vara för att kunna resa ensam på båten utan förmyndare?” Striktast är TallinkSilja. Här intervjuas även Viking Lines, Eckerö Lines och Wasa Lines representanter.

De amerikanska fraktplan som kränkte finskt territorium i augusti får 17 notiser i tidningarna. Enligt utrikesminister Soini (sf) är det kutym att man först konstaterar och undersöker det skedda, varefter utrikesministeriet tar kontakt med respektive land och ber om förklaring. Av USA förväntade man sig en förklaring och ursäkt för det skedda och det fick man också. De amerikanska fraktplanen flög i finskt luftrum i tio minuters tid på väg från Estland till Nordamerika. Enligt gränsbevakningen är fallet slutbehandlat.

Kultur och media

130-åriga fyren Märket har belönats med en omfattande historik. (4 notiser) Boken ”Märket - Havsfyr och gränsland” är ett speciellt projekt på många sätt; den är ett enastående verk som berättar om en enda fyr på över 300 sidor och lika många fotografier, bilder och kartor. Den utkommer samtidigt på både svenska och finska och kan inte köpas i bokhandeln. Den är skriven av forskare och historiker Jan Andersson och utgiven av Ålands landskapsregerings museibyrå i samarbete med Finlands Fyrsällskap r.f. som reser runt i landet och presenterar boken. Vid bokens lanseringstillfälle i Helsingfors den 12 oktober deltog också fyrvaktaren Kee Eriksson och en kortfilm om hans tid på Märket förevisades.

Pressöversikten är sammanställd av Maria Larma på Helsingforskontoret, maria.larma@alandskontoret.fi telefon +358 40 5472257.