Ålands landskapsregering startar en innovativ it-utbildning på Åland
Ålands landskapsregering har gett Paf uppdraget att starta upp och driva en tech utbildning för 50 stycken blivande it-utvecklare.
Satsningen ska ge de åländska it-företagen ett välbehövligt tillskott av it-kunnig personal framöver. IT-utbildningen är en ny och innovativ it-utbildning som redan nästa år kommer att börja utbilda 50 stycken studerande till it-utvecklare. Utbildningen är en form av kodarskola som bygger på franska 01 edu plattformens pedagogik, en alternativ skolning till skillnad från de traditionella utbildningarna inom it. Utbildningen är helt projektbaserad, saknar lärare och lektioner samt följer en poängbaserad tvåårig inlärningsprocess.
Det här är ett intressant och spännande utbildningskoncept, där studenterna lär sig att lära sig själva. Det blir ett utmärkt komplement till nuvarande utbildningar och jag tror att en utbildning utan vanliga lektioner kan passa väldigt många, säger Annika Hambrudd, utbildningsminister i Ålands landskapsregering
Behovet av tech-kunniga personer är stort både på Åland och i hela Norden.
Det här är en viktig investering för våra tech företag på Åland som har ett stort behov av it-kunniga. Jag tror starkt på det här moderna konceptet att utbilda sig inom it. Där olika människor med olika bakgrund kombineras med den kreativitet som finns i Paf-huset, säger Fredrik Karlström, näringsminister i Ålands landskapsregering.
Utbildningen ges namnet grit:lab
Landskapsregeringen har gett Ålands Penningautomatförening uppdraget att starta upp och driva utbildningen. Utbildningen kommer att ske i Pafs huvudkontor på Åland vilket kommer att ge de studerande en närhet till den senaste tekniken och en tech inspirerad campus miljö. Namnet på utbildningsprogrammet är grit:lab, en syftning till den kämparanda som krävs för att bli en bra it-utvecklare.
Vi är övertygade om att det här kommer att bli bra och i slutändan kan grit:lab även hjälpa Paf att hitta de tech-talanger vi behöver. Utbildningen är inte bara till för Paf utan den är till för alla it-företag på Åland. Vi hoppas att flera företag vill bli partnerföretag till utbildningen så att vi tillsammans kan både hjälpa och få hjälp av it-studenterna, säger Daniela Johansson Pafs vice VD.
Tech utbildningen ska ge jobb
Utbildningen har sin grund i Frankrike och det finns numera liknande utbildningar i 40 olika länder världen över. För att bli antagen till utbildningen så behövs ingen tidigare baskunskap om kodning eller it.
Utbildningen söker efter de som har talang och rätt driv framåt, oavsett deras ålder, kön eller var de kommer ifrån. Jag tvivlar inte det minsta på att dessa elever kommer att få ett tech-jobb efter utbildningen, säger Francois Maugis, Pafs IT-direktör.
Ansökningen, i form av ett onlinetest, öppnar kring årsskiftet 2021/2022. Baserat på testet går 150 personer vidare till nästa steg i ansökningsprocessen, slutligen är det 50 personer som får påbörja sin kostnadsfria utbildning på grit:lab i augusti 2022.
De vi söker är personer som dels har ett logiskt tänk men framför allt har ett engagemang och viljan att utvecklas. Det räcker inte enbart med talang utan ansträngning för att nå resultat. För att gå på grit:lab behöver man ha 'grit' det vill säga energi och passion att ta reda på lösningar och komma förbi hinder och motgångar med hjälp av andra utan att ge upp. När det är utmanande ska man drivas av viljan att ta sig framåt och i mål, och samtidigt längs vägen gilla att samarbeta och skapa lösningar tillsammans med andra, säger Anna-Lena Svenblad Pafs utvecklingschef.