Åland medlem 200 i Unesco – bjöds in att tala i Paris
I tider av krig och oro är vägen mot fred viktigare än någonsin. Detta lyfte Åland i samband med nationalkommissionernas årliga möte under det 216:e styrelsemötet för världens samlade Unesco-medlemmar, i organisationens högkvarter i Paris, dit Åland som ny i Unesco bjöds in.
På plats i Paris var ordförande för den åländska Unesco-kommissionen Jörgen Pettersson tillsammans med generalsekreteraren Viveka Löndahl.
Åland har tillägnats stor uppmärksamhet sedan inträdet som associerad medlem i Unesco, som nummer 200, och fick i samband med nationalkommissionernas möte värdefull taltid som utnyttjades av Viveka Löndahl. Löndahl lyfte det goda samarbete som Åland haft med Finland i processen som ledde fram till medlemskapet samt Ålands speciella status och vikten av fredliga lösningar som en motvikt till krig och polarisering.
– Ålandsexemplet är högst levande och signalerar ett viktigt budskap. Att lyfta fredsarbete har blivit nödvändigare än någonsin och vi kommer att se ett större fokus på det framöver, globalt, säger Viveka Löndahl.
– Vi hör till de minsta medlemsnationerna men vårt budskap ljuder högt och därför är det viktigt för självstyrda Åland att synas och själva kunna föra vår talan. Alla begriper vikten av varaktig fred, säger Jörgen Pettersson.
Konkret lyfte Löndahl och Pettersson Ålands fredsinstitut i ett långt möte med ambassadör Pasi-Heikki Vaaranmaa, Finlands representant i OECD och Unesco.
I samband med det två dagar långa Unesco-mötet i Paris träffade Jörgen Pettersson och Viveka Löndahl ett antal andra nationalkommissioner och inflytelserika beslutsfattare inom UNESCO.
– Organisationen är större än själva FN och gör ett fantastiskt och viktigt arbete dels genom de normativa dokumenten, men också för fred, jämställdhet, utbildning, hållbarhet och trygghet över hela världen. Det är extremt värdefullt för Åland att synas i dessa sammanhang, säger Jörgen Pettersson.
Vid sidan av att Ålands landskapsregering blev nummer 200 vidtog även ett arbete med att lyfta andra organisationer, på Åland.
– Exempelvis Ålands fredsinstitut och Östersjöfonden är goda exempel på åländska aktörer som ligger rätt i tiden och kan inspirera andra, säger Viveka Löndahl.
– För åländsk del vill vi därför trycka på där vi kan, till exempel genom att påminna om fredsarbete i praktiken och miljöinsatser som gör skillnad, säger Jörgen Pettersson.