Åland associerad medlem i UNESCO
UNESCO’s generalförsamling i Paris beslöt den 9 november att välkomna Åland som associerad medlem. Åland blir den 12 associerade medlemmen tillsammans med Färöarna, Anguilla, Aruba, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Curaçao, Macao, Montserrat, Nya Kaledonien, Sint Maarten och Tokelau. Utöver de 12 associerade medlemmarna finns 193 medlemsländer med i UNESCO.
UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) är FN:s organisation för att skapa fred genom ökat samarbete mellan medlemsländerna inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation/information.
Ålands utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd uttrycker sin glädje och uppskattning på plats nere i Paris inför generalförsamlingen och alla dess medlemsländer och associerade medlemmar.
Ålands engagemang i UNESCO bygger i grunden på fred, demokrati och hållbar utveckling där Åland aktivt vill arbeta med och bidra till att stärka UNESCO’s värdegrund.
Åland har länge haft internationella kulturkontakter inte minst genom sjöfarten som gett omistliga avtryck för mänskligheten. Här kan särskilt nomineringen till Memory of the World-programmet (MoW) nämnas, där Shipping Company Gustaf Eriksons arkiv från åren 1913-47 är med som förslag till det internationella registret. Därtill har Åland, tillsammans med Finland, Sverige, Danmark, Färöarna Island och Norge, nominerat nordiska klinkbåtstraditioner till UNESCO:s representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Vi gläder oss att nu samla dessa frågor och utforma en åländsk UNESCO-strategi.
Åland och Ålandslösningen är ett utmärkt exempel på ett framgångsrikt beslut som fattades i Nationernas Förbund, föregångare till Förenta Nationerna, för 100 år sedan. År 1921 beslöt Nationernas förbund om Ålands unika status som självstyrande region, där Åland skulle garanteras dess svenska språk och kultur samt lokala sedvänjor. Samtidigt beslöt också Nationernas Förbund att ett avtal om Ålands demilitarisering och neutralisering skulle uppgöras för att befästa Ålands demilitariserade status baserat på ett tidigare beslut som togs i samband med fredsfördraget i Paris 1856. Genom beslutet i Paris 1856 blev Åland demilitariserat och för första gången en del av internationell lagstiftning och internationella överenskommelser. Ålands särskilda ställning kan således från början även ses som ett fredsprojekt.
”Det är speciellt fint att Åland blev associerad medlem nu, när vi är i mitten av firandet av självstyrelsens jubileumsår Åland 100”, säger Ålands utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd.
Ålands egen UNESCO-strategi är att få ett samlat och samordnat arbete internationellt kring fred, där Ålandsexemplet kan lyftas upp generellt, utöver ett ökat samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Åland arbetar redan aktivt med verkställigheten av de olika konventionerna inom UNESCO som Åland även separat i enlighet med självstyrelselagen gett sitt bifall till. Förutom det långvariga internationella kulturkontakterna så är utbildningsområdet av särskild betydelse för att rusta individer att ställa om och tillsammans hitta lösningar på globala utmaningar så som klimatkrisen. Vidare kommer Åland att följa UNESCO’s arbete kopplat till de marina resurserna (IOC) som är av särskild betydelse för det åländska samhället.
Finlands undervisningsminister Li Andersson, som leder Finlands delegation vid generalkonferensen, önskar Åland välkommen som ny associerad medlem till UNESCO. ”Jag vill också lyfta upp det mycket goda samarbetet mellan Ålands regering, Finlands utrikesministerium samt undervisnings- och kulturministeriet vad gäller Ålands ansökan om att bli associerad medlem i UNESCO. Samarbetet bådar gott för framtiden där vi bygger vidare våra relationer genom dialog, samförstånd och respekt, vilket är kännetecknande för att nå en hållbar demokrati”, tillägger minister Andersson.
Läs minister Hambrudds tal i bilagan.
Läs mer om UNESCO (engelska)
#unescofinland #finlandunesco #åland100 #unesco @ Unesco #unescoaland #unescoåland