Skylt vid ingången till Ålands representation i Helsingfors

Aktuellt från Ålands representation i Helsingfors

Ålands representation i Helsingfors har samlat aktuella frågor under augusti till oktober i ett månadsbrev som publiceras här.

 

Förord

Jag vill inledningsvis beklaga att det varit en paus i våra månadsbrev. Tempot i vårt arbete under hösten har tyvärr varit sådant att vi tvingats prioritera bort vårt brev. Jag hoppas nu att vi ska kunna återgå till ordningen så att ni ska kunna följa vårt arbete igen.

Det spända säkerhetsläget i vår omvärld påverkar tydligt den allmänna diskussionen och den politiska agendan också här i Helsingfors. En översyn av beredskapslagen pågår sedan drygt två år tillbaka. Bakgrunden till detta arbete hittas dels i erfarenheterna från pandemin, dels för behov som uppmärksammats utgående från Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Arbetet med revideringen av lagstiftningen berör också Åland i allra högsta grad. Utgående från praktiska erfarenheter, huvudsakligen från pandemin, har man från landskapsregeringens sida sett uppenbara behov av ändringar i såväl självstyrelselagen som beredskapslagen och till den tillhörande överenskommelseförordningar. Vi deltar nu också mycket aktivt i detta arbete men tyvärr kopplades Åland in förhållandevis sent i processen vilket gör att vi nu upplever en viss stress med att uppnå resultat. I skrivandets stund finns ett stort antal öppna frågor, särskilt viktigt blir att säkra ett tillräckligt inflytande för självstyrelsen, inte bara för att det principiellt är viktigt utan framför allt för att vi ska få system för vår gemensamma beredskap som fungerar i praktiken och inte bara juridiskt på ett papper. Diskussionerna pågår fortsatt och jag har gott hopp om att vi kommer att hitta goda lösningar. 

Ett annat stort och viktigt projekt som efter många år av arbete fortsatt ligger kvar på bordet mellan självstyrelsen och statsmakten är en större revidering av självstyrelselagen. Jag bedömer stämningen mellan regeringarna Sjögren och Orpo som mycket god gällande detta projekt och känner en förhållandevis stor optimism om att vi ska nå i mål denna gång. För att så ska kunna ske krävs dock vilja, mål och kompromissvilja. För tillfället pågår diskussioner om hur vi praktiskt ska lägga upp det fortsatta arbetet och inom någon vecka bör vi kunna se början på vad som förhoppningsvis ska bli ett lyckligt slut på denna långa resa.

I början på denna vecka deltog jag i ett seminarium på Hanaholmen som handlade om civil beredskap och säkerhet. I en av paneldebatterna deltog chefen för Europeiska centret mot hybridhot Teija Tiilikainen och hon lyfte en sak som fastnade hos mig och som jag tror att vi alla borde ta med oss. Hon poängterade vikten av att, i det läge vi nu lever i , undvika att starta onödiga konflikter som splittrar och drar sönder våra samhällen så de enda som vinner på det är makter som gör att för att utmana vårt demokratiska samhällsskick till förmån för ett mer totalitärt styre och en världs- och säkerhetsordning som bygger på den starkes rätt. Verkligen en tanke som bör genomsyra vårt agerande de kommande åren och där alla parter i vårt samhälle bör söka lösningar som inkluderar och skapar trygghet och känsla av tillhörighet. Då krävs lyhördhet och särskilt tror jag att flera borde anamma Astrids Lindgrens ord; Den som är stor måste vara snäll!

 

Helsingfors 15.11.2024

 

Johan Ehn, Ålands representant i Helsingfors