Syftet med projektet är att höja kompetensen hos enskilda kulturutövare som bland annat kan utgöras av egenföretagare och frilansare inom konst- och kulturfältet.
Kompetensförsörjningen ges i form av kurser och utbildningstillfällen inom affärsutveckling och IT samt innovativa satsningar inom det konstnärliga utövandet genom bland annat nätverksträffar, föreläsningar och erfarenhetsutbyte.
Projekt går i stora drag ut på att hjälpa och utveckla möjligheterna för åländska konst- och kulturutövare i alla sektorer att bli mer professionella och få bättre möjligheter att arbeta.
Målet är att öka sysselsättningsgraden samt lönsamheten hos yrkesverksamma samt att locka till ökat intresse för kulturbranschen. Ytterligare strävar projektet till att få en etablerad takorganisation och plattform för tillgänglighet.
Informationstillfälle
Den 28.1. 2025 i Sjöfartsmuseet i Mariehamn hölls ett informationstillfälle där vi presenterade en del av de verksamheter och förslag vi har planerat för att kunna hjälpa konst- och kulturarbetare i sin verksamhet.
Här hittar du det inspelade mötet: (startar ca 6:27)
https://www.youtube.com/live/zPehaTVdDvU?si=sdTMmevikvskRKLf
Program
Välkomsttal och information om projekt Innovativ kompetens med bredd och spets.
Karoliina Leisti (Tammerfors) presenterar saiten Kulturbanken.
Sassa Wickman (Göteborg) presenterar Kulturakademins verksamheter. Art &business, Ai.
Karl-Dag Kjosavik (Oslo) presenterar Employ. Hur ett gemensamt konstnärsföretag kan se ut.
Dan Westerholm (Ålands Näringsliv) presenterar "Växla upp". Hur du kan utveckla ditt företag.
Lena Fridlund (Högskolan på Åland) presenterar Business Lab och Innovation Lab.
Diskussion.
Om ni vill ha mera information om någon verksamhet, eller om ni har egna tankar eller idéer ni vill dela med oss, så sänd oss ett mail.