En fullmakt är ett tillstånd som antingen låter dig sköta ärenden åt företag, organisationer, föreningar och andra privatpersoner – eller som innebär att någon annan kan sköta dina ärenden åt dig.
Ålands landskapsregering använder Suomi.fi-fullmakter för att kontrollera att du har rätt att hantera ärenden som kräver elektronisk identifiering, till exempel e-legitimation (e-leg, e-id).
Vem behöver fullmakt?
Fullmakt behövs bland annat för de personer som är ansvariga för att hantera uppgifter.
- Skogportalen -> Behandling av skogsdata, med denna fullmakt kan man se fullmaktsgivarens skogsuppgifter samt lämna in avverkningsanmälan.
- Stödansökningar via e-tjänster -> Ansökan om understöd.
Ordning på fullmakterna
För att sköta ärenden åt andra behöver du ha fått fullmakt i förväg. Det finns tre scenarion att få en fullmakt:
- någon annan ger fullmakten åt dig.
- du ansöker själv om fullmakten (begär).
- enligt uppgift i handelsregistret.
OBS! Företag och föreningar behöver se till att alla uppgifter i handelsregistret respektive föreningsregistret är uppdaterade.
Kom igång
Börja med att logga in på Suomi.fi/fullmakter med ditt elektroniska ID (till exempel bankkoder, mobil-ID eller medborgarcertifikat). Utländska medborgare kan använda eIDAS-anslutna identifieringsverktyg eller appen Finnish Authenticator.
När du har loggat in kommer du till en översiktssida med alla dina fullmakter – både de du själv har gett och de du har fått.
Välj sen om du vill:
- ge eller begära fullmakter som privatperson.
- ge eller begära fullmakter för ett företag, en förening eller annan organisation.
Fullmaktsgivare är den person, det företag eller den organisation som ger en fullmakt åt någon annan. Fullmaktsgivaren har rätt att specificera vilka ärenden fullmaktstagaren får sköta och hur länge fullmakten ska gälla.
Fullmaktstagare är den person, det företag eller den organisation som får rätt att agera på uppdrag av fullmaktsgivaren. Fullmaktstagaren kan använda fullmakten i e-tjänster och utföra de ärenden som fullmaktsgivaren har gett tillstånd till.
Ge eller begära fullmakter
Begära personlig fullmakt för att sköta andras ärenden
Så här begär du som privatperson om att få fullmakt
Logga in på Suomi.fi/fullmakter:
Använd ditt personliga identifieringsverktyg, som bankkoder, mobil-ID eller ett annat godkänt identifieringsverktyg.
Välj att gå till "Personliga fullmakter":
När du befinner dig på översiktssidan väljer du alternativet "Begär fullmakter" i menyn.
Alternativt "Ge fullmakter" om du vill ge någon annan fullmakt att sköta dina ärenden.
Fyll i uppgifter om fullmaktsgivaren:
Ange namn och personnummer för den person du behöver fullmakt från.
Om det gäller ett företag, en förening eller en organisation anger du FO-nummer eller momsnummer (VAT ID) istället.
Välj typ av fullmakt:
Specificera vilket ärende du vill sköta, till exempel en ansökan om stöd. Om det behövs kan du även ange en mer detaljerad beskrivning av uppdraget.
Bestäm giltighetstid:
Ange från vilket datum och hur länge fullmakten ska vara giltig.
Skicka din fullmaktsförfrågan:
Fullmaktsgivaren (personen, företaget eller föreningen) får ett meddelande och behöver logga in på Suomi.fi för att godkänna begäran innan den börjar gälla.
Klart!
När fullmakten är godkänd av fullmaktsgivaren kan du sköta ärenden för företagets räkning i alla tjänster som använder Suomi.fi-fullmakter. Systemet verifierar automatiskt behörigheten.
Mer info om personens fullmakter – ge eller begära – hittar du på Suomi.fi.
Ge fullmakt för att sköta ärenden för företagets räkning
Det är bara personer som har officiell rätt att företräda företaget som kan ge fullmakter. Det kan till exempel vara styrelsemedlemmar, VD eller firmatecknare. Dessa är ofta redan korrekt registrerade i handelsregistret, som hanteras av Patent- och registerstyrelsen (PRS) i Finland.
Fullmakter för företag handlar oftast om affärsrelaterade ärenden, som ekonomiska frågor, skatteärenden eller myndighetskontakter.
Så här ger företaget fullmakt:
Logga in på Suomi.fi/fullmakter:
Företagets representant loggar in med sitt personliga identifieringsverktyg, till exempel bankkoder eller mobil-ID.
Välj att gå till "Företagets fullmakter":
Efter inloggning markerar representanten det företag som ska ge fullmakt i listan. Uppgifterna som visas hämtas automatiskt från handelsregistret.
Klicka på "Välj och gå till e-tjänsten" för att fortsätta.
Skapa fullmakten:
Företagets representant:
- anger namn och personnummer för mottagaren av fullmakten.
- väljer vilka ärenden personen får rätt att sköta.
- bestämmer hur länge fullmakten ska gälla.
Godkänna fullmakten:
Slutligen behöver fullmaktsmottagaren logga in på Suomi.fi och godkänna fullmakten.
Klart!
När fullmakten är godkänd av mottagaren kan denne börja sköta ärenden för företagets räkning i alla tjänster som använder Suomi.fi-fullmakter. Systemet verifierar automatiskt behörigheten.
Mer info om hur företag ger fullmakter hittar du på Suomi.fi.
Ge fullmakt för att sköta ärenden för föreningar
I föreningar är det oftast ordföranden eller en annan registrerad firmatecknare som har rätt att ge fullmakter. Uppgifterna hämtas från föreningsregistret, som hanteras av Patent- och registerstyrelsen (PRS) i Finland.
Föreningar behöver själva se till att deras uppgifter i föreningsregistret är aktuella. För att rätt person ska kunna ge fullmakter är det därför viktigt att komma ihåg att meddela om styrelseändringar och andra förändringar.
Föreningar behöver ofta fullmakter för att göra ansökningar eller lämna in rapporter. När du vet vilka fullmakter som behövs för att sköta föreningens ärenden kan föreningens företrädare ge fullmakt via Suomi.fi-fullmakter, eller så begär du själv om att få fullmakt från föreningen.
Så här ger föreningen fullmakt:
Logga in på Suomi.fi/fullmakter:
Den som är företrädare för föreningen loggar in med sitt personliga identifieringsverktyg, till exempel bankkoder eller mobil-ID.
Välj att gå till "Företagets fullmakter":
Efter inloggning markerar företrädaren den föreningen som ska ge fullmakt i listan. Uppgifterna hämtas automatiskt från föreningsregistret.
Klicka på "Välj och gå till e-tjänsten" för att fortsätta.
Skapa fullmakten:
Föreningens företrädare:
- anger fullmaktsmottagarens namn och personnummer.
- väljer vilka ärenden fullmaktsmottagaren ska få rätt att sköta (till exempel ekonomiska ärenden eller kontakter med myndigheter).
- bestämmer hur länge fullmakten ska vara giltig.
Godkännande av fullmakt:
När fullmakten är skapad får fullmaktsmottagaren ett meddelande och måste logga in på Suomi.fi för att godkänna fullmakten.
Klart!
När fullmakten är godkänd av mottagaren kan denne börja sköta ärenden för företagets räkning i alla tjänster som använder Suomi.fi-fullmakter. Systemet verifierar automatiskt behörigheten.
Mer info om hur föreningar ger fullmakter hittar du på Suomi.fi.
Fullmakt med ansökan – när du eller din organisation inte kan logga in i Suomi.fi för att ge fullmakt
Fullmakt med ansökan används bara av personer eller organisationer som inte själva kan logga in och hantera fullmakter via Suomi.fi/fullmakter.
Det gäller till exempel om:
- fullmaktsgivaren inte kan identifiera sig elektroniskt.
- företaget, föreningen eller organisationen inte finns i de register som Suomi.fi använder.
Så här gör du en fullmaktsansökan
Förbered din ansökan
Börja med att samla in nödvändig information, som:
- namn och personnummer på fullmaktsgivare och fullmaktstagare, eller FO-nummer om det gäller företag och organisationer.
- vilka ärenden fullmakten ska gälla.
- giltighetstiden för fullmakten.
Om ansökan gäller en organisation eller förening kan du även behöva bifoga protokoll eller intyg som visar vem som har rätt att företräda den.
Gå till webbsidan “Fullmakt med ansökan” på Suomi.fi
Innan du kan göra en ansökan för att registrera fullmakt behöver du ta reda på vad som gäller i din situation. Det gör du genom att undersöka vilka krav som gäller för din ansökan.
Följ instruktionerna under “Så här gör du en fullmaktsansökan”. Du får svara på frågor om:
- Vem som är fullmaktsgivare (en person alternativt en förening eller ett finländskt eller utländskt företag)
- Fullmaktsgivarens situation (normal situation, likvidation, saneringsförfarande, konkurs eller avslutat verksamheten)
- Vem som är fullmaktstagare (en person alternativt ett företag, en förening eller ett annat samfund)
- Hur inlämningen av ansökan ska ske (elektroniskt, per post eller via ett serviceställe ifall den som lämnar in ansökan inte kan identifiera sig med hjälp av Suomi.fi).
När alla frågor är besvarade får du en lista med anvisningar som gäller din ansökan, information om hur du undertecknar den samt vilka dokument du behöver för att göra den (baserat på dina val i steg 1-4).
Registrera fullmakt
Efter det kan du gå vidare till nästa steg och ansöka om att registrera fullmakt.
Klart!
När ansökan är godkänd registreras fullmakten i Suomi.fi/fullmakter. Fullmaktstagaren kan sen börja använda fullmakten i de tjänster som stöder Suomi.fi.
Fullmakt för ett dödsbo
Om du behöver sköta ärenden för ett dödsbo kan du inte använda Suomi.fi-fullmakter eftersom dödsboet inte kan identifiera sig elektroniskt och därför inte ge fullmakter via Suomi.fi.
Börja istället med att kontakta den myndighet, organisation eller tjänst, där du vill hantera ärenden för dödsboets räkning. Fråga efter vilka dokument de behöver för att du ska få representera dödsboet.
Tänk på att samtliga dödsbodelägare behöver godkänna dig som representant för dödsboet, det vill säga alla som har rätt i dödsboet ska också intyga att du har tillstånd att representera dödsboet.
Fullmakt med ansökan för företag
Om den avlidne däremot hade ett företag (med FO-nummer), som dödsboet fortsätter att driva kan delägarna ge en person eller organisation fullmakt att sköta företagets ärenden på Suomi.fi genom att lämna in en fullmaktsansökan via “Fullmakt med ansökan”.
Se närmare info i punkten ovan “Fullmakt med ansökan – när du eller din organisation inte kan logga in i Suomi.fi för att ge fullmakt”.
Mer info om att uträtta ärenden för att dödsbo hittar du på Suomi.fi.